Hrana

Despre vegani si vegetarieni cu Amalia Curuia

Vegani si vegetarieni. Diferente si asemanari. Daca vegetarismul se limiteaza strict la alimentatie, veganismul este un stil de viata al unor oameni care au dezvoltat empatie pentru animale si care exclude consumarea orcarui produs animal. Se evita inclusiv purtarea hainelor pentru care este necesara sacrificarea animalelor. Termenul provine din latinesc “vegetus”, care in latina inseamna “proaspat, sanatos, activ”.

Vorbim despre regimul vegan cu Amalia Curuia, specialist in nutritie si sport.

Istoric

B.A. : Care este diferenta intre regimul vegetarian si cel vegan?

A.C. : Daca vegetarismul se limiteaza strict la alimentatie, veganismul este un stil de viata al unor oameni care au dezvoltat empatie pentru animale si care exclude consumarea orcarui produs animal. Se evita inclusiv purtarea hainelor pentru care este necesara sacrificarea animalelor. Termenul provine din latinesc “vegetus”, care in latina inseamna “proaspat, sanatos, activ”

Vegetarianismul era popular inca din ntichitate si a fost foarte apreciat de filozofii Greciei Antice;. Era modul de viaţă al lui Mahatma Gandhi (părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă nonviolente), care a scris numeroase texte pe această temă;

Intre vegetarienii celebri sunt Confucius, Socrate, Platon, Leonardo da Vinci, Voltaire, Charles Darwin, Shakespeare, Isaac Newton, Karl von Linné, Jean Jacques Rousseau, Thomas Edison, Nikola Tesla, Mark Twain, Franz Kafka, Lev Tolstoi. Mai putem adauga pe Brad Pitt, Prince, Drew Barrymore, Kim Basinger, Alicia Silverstone, Alec Baldwin, , Jerry Seinfeld, Robert Redford, Richard Gere, Pierce Brosnan, Woody Harrelson, Samuel L. Jackson, Martina Navratilova.

Beneficii

B.A. : Ce avantaje aduce un astfel de regim pentru sanatate ?

A.C. : Cercetari recente au aratat ca in mare masura, ceea ce mancam ne determină calitatea vietii. Stim cu totii ca un motor merge bine sau prost in functie de calitatea combustibilului folosit. Un combustibil de calitate proasta duce la uzura prematura a motoruluisşi depunerea de reziduuri pe caile de evacuare.

În mod similar, alimentele, naturale, pure şi combinate adecvat, asigură funcţionarea optimă a corpului. Alimentele nepotrivite fiziologiei corpului uman şi cele preparate necorespunzător sunt nocive, deoarece consuma din resursele organismului in procesul de digestie, depun reziduri in tesuturi si duc la aparitia bolilor de diverse tipuri.

B.A. : Cati vegani sunt la nivel mondial ?

A.C. : Este un trend evident de crestere. In Statele Unite unde statisticile sunt mai noi este o medie de 2% vegani si 10 la suta care au fost vegani sau vegetarieni. In general, din acesti 10 la suta vorbim de o perioada medie de peste un an. De multe ori totul porneste de la o dieta sanatoasa, iar dietele vegane sunt foarte bune pentru organism.

Probabil ca la nivel mondial procentul este mult mai mare, tinand cont ca tari cu populatie numeroasa cum sunt China si India au procente de peste 5% de vegetarieni sau vegani. Exista tari cum este India unde producatorii de alimente sunt obligati prin lege sa isi marcheze produsele daca sunt vegetariene sau nu.

Riscuri

B.A. : Ati vorbit de un procent de 10 % care a renuntat la veganism, luand ca exemplu Statele Unite. De ce renunta oamenii la acest mod de viata desi el pare a fi benefic?

A.C. : Este vorba de lipsa de informare. Multi nu se informeaza corect si mai mult decat atat, nu stiu cum sa-si asigure un aport echilibrat de nutrienti. Au nevoie sa substituie anuminte vitamine care nu pote fi găsite în alimentele vegetale nefortificate. De aceea si astfel de suplimente sunt lansate pe piata de catre companii de traditie.

Ca sa dau doar cateva exemple … Fierul care contribuie la formarea globulelor rosii si a hemoglobinei si la transportul normal al oxigenului in corp. La fel, complexul de vitamine B ( B1, B2 si B6 ) contribuie la functionarea sistemului nervos si la metabolismul energetic normal, asa cum B12 este necesar pentru procesul de diviziune celulara, la formarea globulelor rosii si – similar – la functionarea sistemului nervos.

Chiar daca ai fost omnivor toată viaţa, nimic nu iti garanteaza ca rezervele hepatice de B12 iti ajung 3-4 ani, asa cum scrie la carte. Mai ales ca noi, oamenii moderni, mancam destul de putin viscere ( intre care de exemplu organe de pui si vita) , principala sursa de vitamina. Iar daca mai suntem si atenti cu silueta si mancam cu masura, sedentari fiind, atunci e foarte posibil ca rezervele sa fi fost mici.

Citeste restul interviului despre regimul vegan cu Amalia Curuia, specialist in nutritie si sport, pe Business Avenue.