Gatitul mancarii, dusmanul planetei?
Desi nu ne gandim aproape niciodata la acest aspect, gatitul mancarii este unul dintre procesele care pot fi considerate nocive pentru viata planetei, prin efectele colaterale pe care le produce.
Gratarul pe carbuni
Atunci cand are loc gatitul manacrii, arderea carbunilor este un proces poluant, acestia producand particule mici de funingine care se raspandesc rapid in aer. Mai mult, pentru aprinderea acestui tip de gratare se folosesc aprinzatoare – bricheta, pe baza de compusi chimici, care pot fi nocivi pentru mediu si pentru alimente. Pe de alta parte, grasimile animale care nu au suferit o ardere completa pot veni in contact cu flacarile generate de carbunii de lemn, dand nastere benzopirenelor, cunoscute produse cancerigene. In concluzie, se recomanda folosirea unui gratar cu gaz ce constituie o varianta preferabila din punct de vedere ecologic.
Plitele electrice
Sunt dispozitive energofage, consumand mari cantitati de energie, mai ales modelele cu serpentina. Astfel incat, se impun cateva masuri simple, dar necesare. In primul rand acoperirea tuturor cratitelor cu capace (operatiune ce permite economisirea a 30% din consumul energetic). Apoi adaptarea dimensiunilor cratitelor la cele ale plitelor electrice, cumpararea unei oale sub presiune. Plitele cu inductie si cele vitroceramice consuma mai putina energie
Cuptoarele cu microunde
Din punct de vedere tehnic, consuma mai putina energie decat cuptoarele electrice. Ele permit o preparare mai rapida a alimentelor si au o durata de functionare mai mare. In acelasi timp, cuptoarele cu microunde contin numeroase materiale (aluminiu, plastic, otel inoxidabil) provenite din resurse nerefolosibile. Deseori, cuptoarele cu microunde fabricate in China sunt transportate mii de kilometri pana la tara de destinatie. Bilantul lor energetic este departe de a fi bun. Iar aceste dispozitive pentru prepararea hranei contribuie la un dezastru in privinta ambalarii si desfacerii.
Cuptoarele cu lemne
In numeroase tari ale lumii, aprovizionarea familiilor cu lemne, pentru functionarea cuptoarelor, poate provoca despaduriri. Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1,6 milioane de asiatici mor, in fiecare an, din cauza emanatiilor toxice provenite de la instalatiile lor de bucatarie.