Sarcina ecologica – ce pasi trebuie sa urmati
Scenariu: o femeie descopera, pe neasteptate, ca este gravida in cea de a treia luna de sarcina. Pana atunci nu fusese o adepta a principiilor ecologiste. Dar acum, ea isi doreste o sarcina ecologica. Pentru ca sarcina ecologica ar putea asigura o dezvoltare sanatoasa a fatului si, ulterior, a bebelusului. Asadar, iata ce pasi trebuie sa urmeze ecologista in devenire:
1. Alegerea mancarii
De obicei, carnea care se gaseste in magazine alimentare este mai toxica, in timp ce legumele afecteaza mai putin organismul. Gravida trebuia sa evite alimentele preambalate si sa consume produse ce contin proteine, calciu, toate tipurile de cereale si acid folic. Pentru a fi sigura ca indeplineste integral aceaste conditii, ea tebuie sa ia zilnic o pastila de acid folic.
2. Verificarea apei
Trebuie sa verifice ca apa care curgea la robinet acasa sa nu contina impuritati. Pentru o sarcina ecologica ar trebui sa evite bea apa imbuteliata. Iar apa pe care o consuma trebuia turnata in pahare de sticla sau in recipiente metalice, evitand folosirea paharelor confectionate din materiale plastice.
3. Verificarea puritatii aerului
Femeia insarcinata nu poate verifica mereu calitatea aerului pe care il respira. De aceea, oriunde este posibil, in masina, la serviciu sau acasa, trebuie sa tina geamurile cat mai mult timp deschise si sa aiba grija ca incintele in care isi desfasoara activitatea sa fie cat mai bine ventilate.
4. Bucataria
Ea trebuia sa renunte la tigaile din teflon deoarece s-a observat ca acestea produc cancer in cazul soarecilor, continand probabil si elemente cancerigene pentru oameni. Femeia trebuie sa foloseasca pentru pastrarea mancarii vase de sticla in locul celor de plastic. Si sa nu incalzeasca niciodata in cuptorul cu microunde alimente acoperite cu folie de plastic sau care se afla in recipiente de plastic.
5. Produse cosmetice
Este necesar ca femeile gravide sa faca o analiza atenta a produselor cosmetice folosite. Ele trebuie sa depuna un efort mai mare decat in cazul alegerii alimentelor ecologice. Deoarece, de obicei, cosmeticele nu sunt insotite de certificate de calitate. Verificarea compozitiei celor din urma poate fi facuta doar cu ajutorul unor institutii specializate.
6. Produse de curatenie si insecticide
La fel ca si in cazul produselor cosmetice, gravidele trebuie sa analizeze produsele de curatenie si detergentii folositi in mod obisnuit si sa le inlocuiasca cu versiunile ecologice ale acestora. Ingredientele din compozitia produselor de curatenie neecologice sunt deseori toxice, iar modul de fabricare al acestora este de obicei tinut secret. Multe dintre produsele ecologice mentioneaza ingredientele din compozitia lor, acestea putand fi comparate cu cele din structura solutiilor de fertilizare, ierbicidelor sau pesticidelor folosite, de obicei, in gradina.
7. Produse pentru renovare
In general, ideea ca va aduce pe lume un copil le face pe femeile insarcinate sa faca o serie de modificari in locuinta, sa curate covoarele sau sa schimbe culoarea vopselii de pe peretii. Dar, in cazul in care nu au unde sa se refugieze pe durata lucrarilor si, poate, chiar si putin timp dupa aceea, poate ca ar fi mai indicat ca ele sa renunte la respectiva initiativa. Exista o serie de compusi toxici in compozitia vopselelor, prafului, produselor de calafatuire si cleiului pe care nu trebuie sa le inhaleze pe durata sarcinii. La mutarea unor obiecte sau piese de mobilier se pot degaja, de asemenea, mult praf si substante toxice, contactul cu acestea tebuind evitat.
8. Testarea mediului din locuinta
Verificati locuinta pentru depistarea unor posibile surse de emisii de radon sau monoxid de carbon. Acoperiti-le cu un strat de vopsea proaspata care sa nu contina in compozitia sa compusi organici volatili. Metoda este mai ieftina decat folosirea unor firme specializate, iar vopselele fara compusi organici volatili se gasesc in orice magazin specializat.