EcoLifestyle

Plimbarile pe plaja nu trebuie sa o afecteze ecologic

Urmand aceste sfaturi puteti face ca o zi petrecuta pe plaja sa fie placuta pentru dvs. si sa nu afecteze ecosistemul.

Acces direct

Falezele si cararile trasate prin nisip au un anumit scop. Folositi-le pentru a ajunge la locul de plaja preferat in loc sa pasiti peste dunele de nisip fragile si astfel puteti contribui la combaterea eroziunii solului! Dunele respective protejeaza uscatul impotriva valurilor produse de furtunile declansate in largul marii, aparand totodata plantele si animalele care traiesc in zonele portuare. Din nefericire, insa, activitatile umane si cresterea demografica pun in pericol existenta lor.

Refolosire

Colectarea, refolosirea si reciclarea materialelor ajunse pe plaja este foarte importanta. Nu lasati in urma dvs. obiecte folosite! Cum puteti simplifica aceasta actiune? Puneti intr-un cos pentru picnic farfurii, tacamuri si pahare de plastic, precum si fete de mese din hartie, evitand folosirea obiectelor din sticla, deoarece acestea se pot sparge, iar cioburile amestecate cu nisipul pot rani talpile celor care vin dupa dvs. Daca sunteti hotarat sa apelati la produse de unica folosinta, folositi-le pe cele confectionate din materiale plastice reciclabile, acestea putand fi utilizate de mai multe ori, inainte de a ajunge definitiv la cos. si, pentru a evita ca inca o sticla de plastic sa ajunga sa pluteasca pe valurile marii, turnati lichidele in termosuri confectionate din otel inoxidabil.

Nu aruncati gunoiul la intamplare!

Aruncati resturile menajere in mod corect si civilizat, folosind pubelele amplasate pe plaja in acest scop. Daca ajungeti intr-o locatie izolata, in care containerele pentru gunoi lipsesc, atunci luati-l cu dvs. pentru a-l depozita intr-un loc special amenajat, aflat pe traseul de intoarcere sau acasa.
Gunoiul aruncat in mod dezordonat pe drumul de intoarcere de la plaja poate fi colectat, in mod neintentionat, de cei care se indreapta in directia respectiva, ajungand exact in locul din care l-ati adunat dvs. Asociatiile pentru protectia animalelor recomanda celor care consuma lichide imbuteliate in cutii metalice sa indeparteze inelele metalice inainte de a le arunca in apa, deoarece exista riscul ca pestii, broastele testoase si focile sa se ranesca in cazul in care vin in contact cu ele. si, pentru ca eforturile dvs. sa fie incununate de succes, nu ezitati sa adunati si gunoiul lasat si de alti amatori de plaja mai putin respomsabili fata de problemele de mediu.

Grija fata de mare incepe acasa

Contrar credintelor populare, marea nu reprezinta o uriasa baie comuna. Ajutati la pastrarea curateniei si sigurantei plajelor folosind locurile de odihna special amenajate! Deoarece animalele de companie nu pot avea grija de colectarea si aruncarea rezidurilor proprii, trebuie sa preluati dvs. aceasta sarcina. Amintiti-va in permanenta ca sunteti doar un musafir si ca nu trebuie sa va lasati influentati de cei indiferenti fata mediul inconjurator. Membrii organizatiilor ecologiste atrag atentia asupra faptului ca grija fata de ocean trebuie sa inceapa sa se manifeste inca de acasa. Daca aruncati gunoiul pe spatiul verde sau intr-un canal de scurgere acesta ar putea ajunge, in cele din urma, in apa marilor si oceanelor. Pentru a evita o astfel de situatie, trebuie sa pastrati un mediu curat, septic. Folositi substante naturale precum composturile, produse bogate in nutrimenti obtinute prin transformarea deseurilor menajere, in locul chimicalelor dure, pentru fertilizarea gradinior si a gazonului. Nu deversati uleiul de motor in gurile de canal destinate colectarii apei de ploaie. Ar fi recomandabil sa il schimbati la un service auto specializat.

Produsele cosmetice, in centrul atentiei

Este necesar sa asigurati protectia plajelor impotriva efectului daunator pe care il pot avea o serie de produse cosmetice, chair daca in compozitia lor intra compusi naturali, ca in cazul fardurilor pentru ochi organice sau unghiilor artificiale. De la rujul de buze la unghiile false, la rimel sau la produsele anti-imbatranire, cosmeticele naturale prezinta numeroase avantaje. Dar, tot mai multe femei afla despre problemele care ar putea sa apara in urma folosirii consevantilor si a altor elemente chimice nocive folosite la fabricarea produselor cosmetice. Astfel incat piata cosmeticelor produse pe baza de produse organice sau naturale a explodat brusc. Un consumator educat are nevoie de cat mai multe informatii.