Sanatate

Terapia fara hormoni cu iarba lui Cristofor

 

Iarba lui Cristofor (Cimicifuga racemosa sau actaea racemosa) este planta din care se prepara produsul pentru terapia fara hormoni a menopauzei. Este o planta ce creste in mod natural in padurile din Estul Statelor Unite ale Americii, in anumite parti ale Canadei, Indiana si Missouri.

Timp de sute de ani locuitori nativi de pe continentul american au folosit iarba lui Cristofor ca forma de tratament pentru muscaturile de sarpe, si pentru anumite afectiuni specifice femeilor. Incepand cu 1880, medicii specialisti au folosit cimicifuga racemosa ca parte a tratamentului pentru febra, artrita, si probleme aparute in perioada de menstruatie, precum crampe abdominale sau dezechilibru hormonal manifestat in aceasta perioada. Iarba lui Cristofor este o planta utilizata de multa vreme de femei, nu numai in perioada fertila a vieţii lor, ci și dupa aceea, ca tonic la menopauza.

Cunoscuta la noi sub denumirea de “cohosul negru” creste in paduri sau la marginea lor si poate atinge inaltimea de un metru . Datorita aspectului sau general, dar mai ales datorita florilor, iarba lui Cristofor este cultivata si ca planta decorativa. Pentru preparate medicinale se recolteaza rizomii, cand planta nu e in perioada de vegetatie – primavara sau toamna.

Atentie! Este o planta toxica!
Efectele benefice

Cimicifuga racemosa s-a dovedit eficienta in inducerea travaliului (din acest motiv cimicifuga racemosa nu este recomandata in timpul sarcinii). In menstruatie, in cazul in care ca urmare a stresului si a modului dezechilibrat de viata, aceasta este intarziata. In (pre)menopauza pentru ca este este un puternic stimulant uterin, in sindromul ovarului polichistic (SOP) si in infertilitate.

Efectele secundare

Este contraindicata femeilor care sunt insarcinate pe tot parcursul celor 9 luni de sarcina. Aceasta planta este asociata riscului de aparitie a cancerului la san, precum si gradului de raspandire al acestuia, alaturi de cresterea in greutate la anumiti indivizi. Daca nu se respecta dozajul alt efect secundar al plantei cimicifuga racemosa este lezarea ficatului.

Dozaj

Dozajul plantei cimicifuga racemosa variaza in functie de conditia medicala tratata. Factorii ce pot influenta dozajul acestei plante includ greutatea corporala, sau forma in care aceasta este administrata (capsule, extract sau ceai). In cazul in care suferiti de o afectiune in care proprietatile curative ale acestei plante s-ar dovedi benefice, este recomandat sa consultati un medic si sa folositi preparatele farmaceutice bazate pe extractul de cimifuga racemosa. Mai mult decat atat trebuie precautie si in alegerea acestora din urma piata fiind inundata de produse etichetate “naturiste” dar fara cerificari medicale si fara studii clinice in spate.

De zeci de ani, Remifemin reprezinta medicamentul din plante cel mai apreciat pentru tratamentul fara hormoni al neplacerilor tipice ale menopauzei. REMIFEMIN contine un extract special de cimicifuga, si se recomada pentru pacientele cu simptome usoare si medii, atat simptome fizice dar si psihice, pentru ca actioneaza eficient si sigur, regland dezechilibrul hormonal indus de aparitia menopauzei.