Sanatate

Strugurii ursului in tratamentul cistitei

Frunzele de strugurii ursului au fost folosite cu succes in medicina populara inca din timpuri stravechi. Substantele chimice pe care planta le contine o recomandă in tratarea bolilor de rinichi, precum si ca dezinfectant natural.

Arbustul de strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi) creste spontan in zonele montane. In Romania, el este declarat monument al naturii, fiind ocrotit in rezervatii din judeţul Alba si Suceava. Denumirea populara a plantei arata si ca aceasta este folosita atat de oameni (care folosesc frunzele cu gust dulceag si astringent) cat si de ursi (care cauta fructele rosii-stralucitoare). Continutul biochimic al frunzelor prezintă proprietati dezinfectante si antiseptice, in combatarea multor specii de organisme: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Mycobacterium smegmatis si Shigella sonnei.

Efecte terapeutice

Frunzele sunt recoltate la inceputul verii, iar fructele (cunoscute in popor si ca boabele lupului), spre sfarsitul verii. Acestea au efecte terapeutice evidente in prevenirea si combaterea afectiunilor renale si genitale (cistite, pielite, pielonefrite, uretrita, albuminurie, colibaciloza renala, hipermenoree, hematurie, inflamatii si infecii urinare, litiaza renala, edeme, prostatita si reducerea acidului uric).
Alte actiuni benefice ale organelor vegetale ale plantei s-au dovedit atat in tratamente interne (diaree, dizenterie, enterocolite diabet zaharat, tuse, hemoptizie), precum si in tratamente externe (furunculoză, herpes, candidoza, abcese infectate cu Staphylococcus aureus).

Cel mai modern tratament

In fitoterapie, in scopul combaterii diferitelor afectiuni, frunzele de strugurii-ursului se folosesc sub formă de infuzii, decocturi, macerate, pulberi, tincturi in alcool 700 si unguente.
Cele mai eficiente si mai comod de administrat sunt insa preparatele farmaceutice din frunze de strugurii ursului prin asocierea extractelor vegetale cu substante de sinteza, ca in Cystinol (prezent pe piata sub forma Akut sau Long).
Cystinol Akut are efect triplu (antibacterian, antiinflamator, antialgic) mecanismul de actiune este bine dovedit si actioneaza pe cele mai frecvente tulpini bacteriene (E.coli, Pseudomonas, Staphilococ) si nu determina rezistenta. De asemenea este singurul medicament din plante cu efect demonstrat pe E. coli, Pseudomonas, Staphilococ.

 

Strugurii ursului – precautii

Daca exista suspiciunea prezentei unei infectii urinare, trebuie efectuate neaparat urocultura cu antibiograma, deoarece tratamentul cu antibiotice trebuie instituit in functie de aceste rezultate. In paralel cu tratamentul antibiotic, dar si dupa terminarea acestuia, trebuie initiat un tratament cu plante ce au efect antiseptic, antiinflamator, diuretic, crescand astfel imunitatea.
Datorita continutului ridicat in taninuri, este indicat ca durata tratamentului sa nu depaseasca sapte zile consecutiv, pentru a evita posibile leziuni hepatice.

cistita infectii urinare