De la inedit si straniu: obiecte ciudate reciclate
In prezent, peste 80% dintre locuitorii Statelor Unite care poseda o locuinta pot apela usor la programele destinate reciclarii hartiei, materialelor plastice, sticlei si aluminiului. Dar, nu numai obiectele de uz gospodaresc sunt supuse reciclarii. Organizatii non-guvernamentale si firme specializate actioneaza in intreaga lume pentru a recicla aproape tot ceea ce se poate refolosi: 10 obiecte ciudate reciclate pe glob.
In cele ce urmeaza puteti afla amanunte despre reciclarea unora dintre cele mai stranii produse, de la sapun pana la piulite.
Cojile de sapun din camerele de hotel
Multi clienti se intreaba ce se intampla cu resturile de sapun ramase nefolosite dupa parasirea unei camere de hotel. Reprezentantii tot mai multor lanturi hoteliere apeleaza la reciclarea bucatilor de sapun sau a samponului ramas in flacoane.,Sau colaboreaza cu organizatii caritabile pentru ca, dupa reciclare, produsele respective sa fie donate persoanelor nevoiase.
Scutecele
Desigur, scutecele din panza au putut fi intotdeauna refolosite, dar, in prezent, putine persoane le mai folosesc. In anul 1999, o companie britanica, Knowaste, a elaborate un procedeu pentru reciclarea scutecelor folosite. Metoda a fost adoptata rapid si in Statele Unite. In tarile desvoltate, un bebelus are nevoie, in medie, de 6000 de scutece in perioada in care este necesaar sa poarte accesoriile respective.
Sicriele
In ceea ce priveste somnul de veci al celor apropiati, dupa trecerea lor in nefiinta, o solutie o pot reprezenta sicriele reciclabile. Luati in calcul inchirierea unui astfel de cosciug in cazul in care intentionati sa incinerati persoana decedata. In cazul inhumarii, deseori folosirea unui sicriu de carton, poate reprezenta o solutie mai ieftina si mai ecologica, acesta fiind confectionat 100% din materiale reciclate.
Pantofii pentru alergare
Paradoxal, chiar si pantofii de alergare pot fi reciclati. Dupa ce a fost utilizata sufcient de mult, incaltamintea respectiva poate fi donata persoanelor nevoiase sau poate fi predata unor organizatii specializate in reciclarea pantofilor pentru sport.
Parul uman
O serie de organizatii caritabile sunt implicate in actiuni destinate colectarii parului uman. Acesta este furnizat de o serie de donatori voluntari pentru copiii saraci care sufera de pierderi de par din motive medicale. In prezent, o cantitate mai mica de par, inclusiv cea adunata de pe podelele sau din cosurile frizeriilor sau ale saloanelor de coafura este reciclata pentru a se obtine produse de gradinarit. Produsele obtinute pot asigura plantelor o viata sanatoasa si pot impiedica aparitia daunatorilor.
Proteze ortopedice
Potrivit legislatiei in vigoare, piesele componente ale protezelor nu pot fi refolosite in Statele Unite din motive juridice. Totusi, in cazul protezelor uzate, acestea pot fi dezasamblate, iar elementele componente, expediate in tarile din lumea a treia, pentru a putea fi folosite in cazul victimelor minelor anti-personal sau de persoanelor nevoiase
Proteze dentare
Anual, circa 3,6 milioane de seturi de proteze dentare sunt confectionate in intreaga lume. Fiecare set contine, in medie, metale pretioase, inclusiv aur si argint, in valoare de 25 $. Dupa expirarea termenului de garantie, majoritatea protezelor dentare sunt aruncate. Dar o organizatie non-profit, fondata de curand in Japonia, recicleaza metalele din compozitia protezelor si doneaza materialele respective UNICEF. Pana in prezent, firma nipona a obtinut venituri de 250 000 pentru UNICEF si alte organizatii caritabile.
Biciclete
Pentru multi oameni bicicleta reprezinta un mijloc de transport important. Din pacate, pentru foarte multi dintre ei, vehiculul respectiv reprezinta un lux pe care nu si-l pot permite. Furnizarea gratuita a unor biciclete pentru locuitorii unor tari din lumea a treia poate schimba in bine viata acestora. Americanii arunca peste 15 milioane de biciclete in fiecare an. Dar, o organizatie non-profit se ocupa cu adunarea acestora si expedierea lor catre persoanele care cu adevarat nevoie de ele.
Saltele
Un numar tot mai mare de firme specializate in comercializarea saltelelor incep sa accepte reciclarea produselor aduse de clienti dupa o anumita perioada de folosire. Politica firmelor respective prevede ca vanzatorii sa prezinte clientilor avantajele reciclarii saltelelor vechi, inainte de a le recomanda cumpararea unora noi. Centrele de reciclare a saltelelor s-au raspandit pe teritoriul SUA, acestea recicland 90% dintre saltele. Ei utilizeaza elementele astfel obtinute la confectionarea hainelor, la obtinerea talasului, a produselor cosmetice sau a sapunului. Avand in vedere faptul ca, in fiecare an, circa 20 de milioane de saltele sunt inlocuite in SUA, americanii pot dormi mai linistiti stiind ca vechile produse nu vor ajunge la gunoi.
Jucarii erotice
Desi reciclarea unor astfel de accesorii destinate exclusiv obtinerii satisfactiei sexuale pare de domeniul fantasticului, exista firme specializate in astfel de operatiuni.