Eco

Putem trai ecologic?

Elementele „bio” din viata noastra se inmultesc, cartierele „ecologice” se inmultesc precum „ciupercile dupa ploaie”, iar partidele „verzi” castiga tot mai mult teren in campaniile electorale. Pot, insa, oamenii duce in prezent o viata care sa respectele normele ecologice ? Ecologia nu mai reprezinta un subiect neglijabil. Domeniul respectiv este abordat in campaniile electorale si a devenit subiectul a numeroase dezbateri publice. Fiecare om se simte implicat, mai mult sau mai putin, in lupta pentru combaterea fenomenului de incalzire globala. Stingerea luminii cand nu mai este utila, inchierea robinetului chiuvetei dupa ce am obtinut cantitatea de apa necesara pentru baut, prepararea hranei sau spalat, sortarea resturilor menajere, folosirea becurilor „economice” au devenit activitati de rutina. Totusi, urmele lasate de actiunile oamenilor asupra mediului raman foarte importante. „Amprenta ecologica medie” a unei fiinte umane, cu alte cuvinte, suprafata planetei necesara consumului acesteia, este evaluata, in medie, la 2,6 hectare. Astfel, daca un francez consuma, in medie, 4,9 hectare, un american are nevoie de 9,6 hectare. iar, planeta pe care traim nu poate furniza decat 1,8 hectare pentru fiecare dintre locuitorii sai.

10 trucuri pentru ca o familie „ecologista” sa traiasca fara sa consume

Cateva gesturi simple ne pot ajuta sa reducem in mod semnificativ efectele impactului oamenilor asupra mediului inconjurator. Iata 10 „trucuri” ce pot fi efectuate in familie, permitand reducerea consumului si diminuarea costurilor facturilor.

1. Faceti miscare!

Cand plecati de acasa, pentru a va deplasa apelati la mersul pe jos sau la cel pe bicicleta. Folosirea masinii pentru a va duce copiii la scoala sau a merge la serviciu poate fi evitata. Daca distanta pe care o aveti de parcurs este mica, nu ezitati sa va deplasati mergand pe jos sau folosind bicicleta. Gestul respectiv prezinta trei avantaje: va ajuta sa va pastrati forma fizica, sa economisiti energie si bani. Demn de retinut este faptul ca parcurgerea primului kilometru cu masina necesita un consum de carburant dublu fata de urmatorii si ca, in medie, se pierd 8 minute pentru gasirea unui loc de parcare pentru masina dvs.

2. Gatiti inteligent!

Pentru prepararea hranei zilnice, deplasati-va la magazinele sau la piata cu produse „bio”, daca acest lucru este posibil. Acordati prioritate produselor indigene, precum si legumelor si fructelor care nu sunt importate. Mai gustoase si mai ieftine, acestea din urma necesita folosirea unui numar mai mic de mijloace de transport si, prin urmare, produc mai putina poluare. Un alt sfat: evitati cumpararea unor cantitati mari si aveti grija ca cele achizitionate sa corespunda necesitatilor dvs. Procedand astfel, impiedicati marfurile perisabile sa se deterioreze si sa ajunga la gunoi.
in bucatarie, pentru a putea fierbe sau a praji alimentele in vase mici, puneti un capac deasupra acestora. Prepararea hranei este astfel mai rapida si necesita un consum mai mic de energie. Acelasi rezultat il puteti obtine daca folositi oala sub presiune. in plus, alimentele isi pastreaza prospetimea, pe de o parte, si vitaminele si oligo-elementele din compozitie, pe de alta parte.

3. Economisiti energia!

in prezent, nimeni nu se mai poate plange ca un televizor vechi consuma multa energie pentru a functiona. Pentru a nu mai fi preocupati de consumul fiecarui aparat electric, folositi un stecher multiplu dotat cu un intrerupator. Actionand asupra acestuia le puteti deconecta pe toate printr-o simpla apasare, cand plecati dimineata de acasa sau seara, cand mergeti la culcare. in ceea ce priveste caloriferele sau instalatiile de incalzit este necesara curatarea anuala a acestora, deoarece praful poate afecta schimbul de caldura. si daca instalatiile dvs. de incalzit nu sunt dotate cu termostate, este necesar sa masurati periodic temperatura pieselor componente. Retineti faptul ca, potrivit normelor, se recomanda o temperatura de 19°C in sufragerii si una putin mai mica (17-18°C) in dormitoare. Daca aveti copii mici, alegeti o valoare medie a temperaturii (20°C). si, nu in ultimul rand, inlocuiti becurile obisnuite cu cele economice! Dar, nu veti putea calcula prea curand economia facuta deoarce becurile economice au inceput sa fie comercializate relativ recent.

4. Consumati apa cu moderatie!

Evitati efectuarea unor bai in cada plina cu apa, umplerea acesteia necesitand circa 250 de litri de apa. De asemenea, puteti monta un sistem „stop-dus” prevazut cu un buton ce poate fi apasat pentru oprirea fluxului de apa in timp ce persoana care se spala foloseste sapunul. Apa nu va mai curge, iar temperature acesteia ramane constanta. in cazul folosirii toaletei, consumul de apa se situeaza intre 10 si 15 litri. Atunci, a aparut ideea utilizarii asa-numitelor „toalete uscate”. Dupa folosirea acestora utilizatorul poate arunca doua galeti mari de rumegus sau talas de lemn. Continutul lor ajunge intr-o pubela mare care este golita cel putin o data pe saptamana. Acesta poate fi utilizat la obtinerea unui balegar de calitate. Pentru consumul zilnic se recomanda apa de la robinet in locul celei imbuteliate care poate contine multe impuritati. De obicei, apa de la robinet este potabila. Dar, daca gustul acesteia va deranjeaza, cumparati un filtru pentru robinet sau cani filtrante pentru apa. in acest caz, apa obtinuta poate deveni de 100 pana la 300 de ori mai ieftina decat cea minerala. Daca aveti o gradina este ideal sa puteti recupera apa de ploaie pentru a uda zarzavaturile sau florile dvs. Exista dispozitive simple si usoare ce pot fi montate sub stresini. Pentru a putea efectua eficient udarea florilor sau a zarzavaturilor, consultati buletinul meteo. in timpul verii, este recomandabil sa executati operatiunea respectiva in perioadele mai racoroase (la primele ore ale diminetii sau seara), deoarece apa se evapora foarte repede sub actiunea caldurii.

5. Folositi produse cosmetice pe baza de compusi naturali!

In cazul produselor dvs. cosmetice, daca sunteti o familie „bio”, este recomandabil sa va spalati zilnic pe maini cu un sapun ce contine compusi naturali pe baza de ulei de masline si dafin. il puteti folosi ca pe un sapun obisnuit, ca pe un sampon, o data sau de doua ori pe saptamana, sau ca masca pentru fata, caz in care sapunul trebuie umezit in maini, dupa care fata sa fie masata si, apoi, spalata. Pentru a obtine un gel de dus, puteti rade sapunul, dupa care il incalziti, la foc mic, intr-o cratita in care turnati un litru de apa. Adaugati cateva picaturi de esenta de lavanda. Pastrati potiunea astfel obtinuta intr-un flacon.

6. Lenjeria dvs. in varianta „eco”

Pentru a va spala lenjeria, folositi asa-numitele „nuci de sapun”. Frucetele respective se gasesc intr-un arbore care creste intr-o regiune aflata la granita indiei cu Nepalul, fiind uscate si lipsite de coaja. Miezul lor, care este pastrat in saci de panza, contine saponina, o substanta de origine vegetala care, in contact cu apa, formeaza o spuma abundenta si persistenta. Este suficient ca fructele sa alunece pe un tambur ce se invarte pentru a obtine un produs a carui folosire poate conduce la un rezultat asemanator cu cel al spalarilor obisnuite. Exista sfaturi potrivit carora lenjeria trebuie calcata cat mai rapid, in acest fel consumandu-se mai putina energie. Puteti aplica foi subtiri de aluminiu intre husa si „perna” mesei de calcat si puteti umezi usor hainele. Caldura se reflecta si operatiunea devine mult mai simpla.

7. Aveti grija de resturile menajere!

In orice casa trebuie sa existe mai multe recipiente destinate colectarii resturilor menajere. Este necesara separarea reziduurilor alimentare de cele din material plastic, sticla sau aluminiu. in functie de tipul lor, acestea vor fi aruncate in pubela care le-a fost destinata, operatiune care a devenit foarte simpla. Dupa cum se stie, sacii din material plastic reprezinta deseuri menajere care au nevoie de 400 de ani pentru a se degrada complet. Obisnuiti, deci, ca in sacul dvs. sa puneti un mic cos pentru situatii neprevazute. Puteti, de asemenea, cumpara un altul nou.

8. Verificati atent etichetele!

In cazul aparatelor electrice este interesant sa verificati consumul lor energetic inainte de a le cumpara. Pe toate produsele este lipita o eticheta care arata consumul de energie. Acesta este scazut cand pe eticheta apare litera A (de culoare verde) si foarte ridicat cand este inscriptionata litera G (iar culoarea devine rosie). Exista, printre altele, o firma numita „Energy star”, care produce aparate electrice performante ce respecta, in acelasi timp, si normele de mediu. A fost initiat un proces de etichetare a produselor alimentare bio, precum si a celor confectionate din lemn si hartie care fac parte din aceeasi categorie.

9. Dezghetati cu regularitate frigiderul!

Frigiderul dvs. aparatul elctro-casnic ce consuma cea mai multa energie. Dezghetarea acestuia si chiar si a congelatorului este foarte importanta. Operatiunea respectiva trebuie efectuata la fiecare trei luni. Drept rezultat puteti obtine un plus de eficienta cu mai putina energie consumata. Un strat de gheata de 3 milimetri depus pe pereti poate duce la o crestere cu 30% a consumului energetic. Spalati peretii interiori cu o solutie de apa cu lamaie. in cazul elementelor detasabile, acestea trebuie spalate cu apa calduta si putin detergent pentru vase sau bicarbonat de sodiu. Daca trebuie sa cumparati un frigider nou, alegeti un model dotat cu lada frigorifica, ce economiseste mai multa energie ca un model clasic. iar, atunci cand ii alegeti locul, evitati amplasarea sa in apropierea unei surse de caldura precum un radiator, un cuptor, lenjeria uscata.

10. Cumparati haine „naturale”!

imbracati-i pe membrii familiei dvs. indemnandu-i sa se informeze asupra tipurilor de materiale folosite la confectionarea elementelor vestimentare cumparate. imbracamintea din lana, matase, canepa si in necesita mai putine spalari, mai putina ingrijire si mai putine tratamente cu produse chimice decat hainele din bumbac, de exemplu. Pe de alta parte, nylonul, poliesterul sau blanurile sunt evitate de ecologisti. Numeroase firme acordacertificate ce atesta calitatile ecologice ale produselor lor: Eko, RvA, KbA.

Sursa TF1 News: 10 sfaturi ale unei familii „eco” pentru a trai fara sa consumati