HranaSanatate

Tratamente naturiste – mit sau adevăr?

Atunci când vine vorba despre tratamente naturiste, discuţiile pot dura la nesfârşit. În parte pentru că eficacitatea acestora este nevoie să fie dovedită ştiinţific înainte de a fi recomandate ca substitut al tratamentului medicamentos. Şi, nu în ultimul rând, pentru că adepţii lor, cei care invocă tradiţia şi moştenirea aplicării acestora nici nu vor să audă de punerea la îndoială a efectelor lor, chiar dacă dovezile care le contrazic convigerile au susţinere ştiinţifică.

Iată câteva din aceste mituri şi explicaţia lor ştiinţifică.

  1. Iaurtul poate vindeca o candidoză vaginală – fals

Această afecțiune este provocată de o creștere în exces a ciupercii Candida Albicans și, deoarece studiile au arătat că iaurtul poate determina creșterea de bacterii sanatoase în stomac și intestine, unii oameni au presupus că acesta ar putea ține și Candida sub control.

Numai că niciun studiu nu arată că iaurtul consumat poate vindeca o candidoză vaginală sau măcar diminua severitatea acesteia. De asemenea, nici dușurile cu iaurt sau alte proceduri externe nu ajută. Din contră, dușul poate cauza candidoza vaginală, mai ales dacă foloseșți iaurt, deoarece acesta conține zaharuri care favorizează creșterea ciupercii.

  1. Rădăcina de black cohosh ameliorează bufeurile – adevărat

Câteva studii arată că această rădăcina, cunoscută și sub denumirile Actaea racemosa și Cimicifuga racemosa, poate avea un efect pozitiv asupra bufeurilor, cel mai probabil datorită faptului că are proprietăți antiinflamatoare.

De fapt, planta este adesea prescrisă în Europa, fiind un ingredient-cheie în medicamentul Remifemin (un produs din plante folosit pentru ameliorarea tulburărilor provocate de menopauză).

Ai grijă însă să consulți un doctor înainte de a încerca tratamentul cu black cohosh, pentru a-ți indica dozajul. De asemenea, ai grijă să nu cumperi extract de blue cohosh, care este o altă plantă şicare ar putea fi dăunător.

  1. Ia calciu pentru a ameliora simptomele sindromului premenstrual – adevărat

Având în vedere că există dovezi științifice conform cărora femeile care suferă de sindromul premenstrual au un nivel scăzut de calciu în sânge, nu este greu să îți dai seama că suplimentarea calciului poate ameliora crampele, durerile de cap și balonarea. Mai exact, 600 de miligrame de calciu luate de două ori pe zi pot reduce simptomele acestui sindrom.

De asemenea, și consumul de alimente bogate în calciu ajută. Potrivit unui studiu realizat recent, femeile care au consumat patru porții de lapte fără grăsime sau cu un conținut redus de grăsime au redus riscul de a dezvoltă acest sindrom cu 46%.

Unele femei au însă simptome mai severe, iar aportul de calciu s-ar putea să nu ajute. În acest caz, este esențial să mergi la un medic. Iar în cazul în care cauţi o variantă bazată pe plante, să întrebi despre efectul vitex agnus castus (cunoscută şi ca Planta femeilor, Piperul Călugărului sau Fructul Castităţii) recomandat în Europa ca fiind un ingredient cheie în Femicur (un produs din plante recomandat de medicina germană pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual şi în reglarea ciclului menstrual).

  1. Aburii ameliorează durerile de cap de tip sinusal – adevărat

Acest vechi tratament chiar funcționează. Inhalarea aburilor curăță căile nazale, atenuând presiunea de la nivelul sinusurilor. Adaugă și câteva picături de ulei de mentă sau de eucalipt pentru ca aburii să fie și mai eficienți (aroma de mentă are un efect decongestionant).

  1. Ceaiul negru ajută leziunile herpetice bucale să dispară – fals

Remediile pentru tratarea herpesului bucal abundă pe Internet, printre acestea numărându-se și aplicarea unui pliculeț de ceai negru, umed, pe leziune. Numai că niciun studiu nu a verificat dacă acesta funcționează, deși ceaiul negru conține taninuri, substanțe care ar putea inhiba dezvoltarea virusurilor și bacteriilor.

Pentru a preveni apariția herpesului bucal, dacă ești predispus la acesta, folosește produse cu glicirizină, (extract de lemn dulce) al cărei efect antiviral dovedit, ca cel din Sprayul Antiviral este eficient în prevenirea și tratarea herpesului bucal.

  1. Consumul de suc de merișor previne infecțiile tractului urinar – adevărat

Acesta nu este numai un remediu din bătrâni, ci și un tratament folosit în instituții medicale. Sucul de merișor conține anumite substanțe care împiedică bacteria E.coli să se atașeze de peretele vezicii urinare și să provoace infecție.

Dacă ești predispus la astfel de infecții, este recomandat să bei un pahar sau două de suc de merișor zilnic (cât mai natural). Sau să faci o cură de Cystinol Akut cu extract uscat de frunze de Strugurele ursului (Arctostaphylos uva-ursi). În plus, să faci acest lucru ajută și când ai simptomele unei infecții, cum ar fi nevoia permanentă de a urina și senzația de arsură atunci când urinezi.

Maria Ciobanu