LifestyleSanatate

Noua viziune despre hidratarea pielii

 

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că apa este o componentă esențială a pielii, hidratarea fiind primul gest fundamental în menținerea frumuseții și strălucirii ei.  Apa reprezintă aproximativ 15% din stratul cornos, partea superioară a epidermei.

Apa este stocată în straturile dermei sub formă de gel, grație colagenului și acidului hialuronic. În zona de joncțiune dintre derm și epiderm, concentrația apei ajunge la 70%. Pentru a menține o hidratare optimă, straturile superioare ale epidermului au rol protector și reglator.

Filmul hidrolipidic reglează hidratarea prin menținerea substanțelor higroscopice, permeabile, care au afinități cu apa în celulele cornoase. Stratul cornos, alcătuit în principal din cheratină și lipide, formează un ciment care păstrează o coeziune celulară bună, pentru a limita pierderile insesizabile de apă. În cele din urmă, stratul granular reglează evaporarea apei și etanșează pielea, datorită joncțiunilor strânse.

Această barieră permite pielii să mențină un nivel de apă necesar pentru buna sa funcționare și o protejează împotriva agresiunilor externe, cum sunt poluarea, soarele, diferențele bruște de temperatură, vântul puternic etc.

Deshidratarea şi consecinţele ei

Când bariera cutanată este deteriorată, apa se evaporă mai rapid. Treptat, pielea se usucă și apar imediat consecințe la nivelul aspectului și confortului ei. Deshidratarea perturbă și microbiomul pielii. Pielea devine astfel mai permeabilă la agresorii externi, poluanți, alergeni și microorganisme patogene. Apoi, ea devine mai sensibilă și mai fragilă.

Semnele deshidratării sunt numeroase și binecunoscute: pielea începe să „ne strângă“, pare uscată și ternă. Tenul își pierde strălucirea; nici machiajul nu mai rezistă pe ten. Prin urmare, este necesar să aducem pielii o doză zilnică de hidratare.

Gesturi zilnice pentru sănătatea pielii

Când pielea este deshidratată, este absolut necesar să restabilim funcția de „barieră” a pielii și să-i oferim o rutină de igienă adaptată. Apoi, ar trebui eliminate:
– spălatul frecvent, îndelung, cu apă fierbinte, care elimină lipidele care formează bariera cutanată;

– alimentația dezechilibrată, consumul insuficient de apă (este indicat să bei cel puțin 1,5 litri de apă pe zi și să consumi alimente bogate în apă și acizi grași omega 3 și 6);

– consumul de alcool și fumatul.

Apa termala URIAGE, regenerează şi protejează

 100% fiziologică, Apa Termală Uriage este 100% pură și naturală.

Este izotonică: concentrația sa de minerale este similară celei a organismului uman. Cu cele 11 g de minerale și oligoelemente per litru de apă, apa termală Uriage are o concentrație minerală de cel puțin două ori mai mare în raport cu majoritatea celorlalte ape termale. Apa Termală izotonică Uriage este asemănătoare serului fiziologic (concentrațiile de clorură de sodiu sunt similare); suplimentar, ea are proprietatea de a pătrunde în epidermă fără a modifica în niciun fel dimensiunea celulelor pielii. Acest veritabil „ser fiziologic” natural crește sinteza de filagrine (proteina de agregare filamentară), constituent al așa-numiților Natural Moisturizing Factors (NMF), precum și de claudine, proteinele care mențin joncțiunile strânse dintre celule.

Aceste două acțiuni vin în sprijinul etanșeității barierei cutanate, astfel încât ele permit menținerea unui nivel optim de hidratare. Joacă un adevărat rol de barieră. Brevetul LN MODUL, exclusiv Uriage, a fost integrat în formula noului Ser Booster HA pentru a stimula sistemul natural de apărare și a întări bariera imunitară.

Foto Canva

Radu Popa