Minciuni pe care să nu le spui niciodată la stomatolog
Unii oameni tind să „înfrumusețeze” adevărul atunci când ajung în cabinetul medicului stomatolog. Spre exemplu, îi pot spune acestuia că nu fumează, nu consumă produse nocive pentru sănătatea dentară și au o igienă corectă. Cu toate astea, medicul își poate da seama dacă nu spui adevărul! Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce nu e bine să îți minți medicul stomatolog.
„Gura unei persoane reflectă nu doar starea de sănătate orală, ci de multe ori și starea de sănătate generală. Mințindu-ți medicul stomatolog îți faci în primul rând ție un deserviciu. Comunicarea, sinceritatea și încrederea în medic stau la baza obținerii unor rezultate bune. Medicul are nevoie să știe tot adevărul pentru a putea elabora un plan de tratament corect și eficient în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
„Nu mă doare”
„Durerea se citește în ochii unei persoane, indiferent de ceea ce spune aceasta. Atunci când simte durere, corpul intră într-un mod defensiv. Limba se încordează și picioarele se strâng. E important ca în timpul tratamentului să îi spui dentistului dacă simți durere. Astfel, el își adaptează procedurile și poate folosi un anestezic topic care să elimine disconfortul”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
„Nu consum băuturi carbogazoase”
„Acidul din băuturile carbogazoase are un efect negativ asupra dinților. În timp, duce la tocirea smalțului care servește drept un strat protector al dinților. Limonada și citricele fac același lucru, dacă sunt consumate cu regularitate. În loc să minți medicul că nu ai obiceiuri nocive pentru sănătatea dinților, mai bine eviți să le consumi prea des. O poți face bineînțeles ocazional, dar nu face un obicei din asta și ai grijă să clătești bine gura cu apă după aceea pentru a îndepărta zahărul și acidul care pot rămâne pe dinți și eroda smalțul”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
„Nu fumez”
„Este cunoscut faptul că tutunul pătează dinții. În plus, o persoană fumătoare se simte după miros și după posibilele pete de pe degete. Oricât te-ai spăla și ai consuma gumă de mestecat, mirosul de tutun se simte. Nu îl păcălești așadar pe medic atunci când îi spui o minciună, ci te păcălești pe tine însuți. Fumatul predispune la multe afecțiuni grave, așadar ar fi recomandat ca din acest motiv să iei în calcul renunțarea la viciu. În plus, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, se pare că și tutunul de mestecat poate provoca în timp boli ale gingiilor ce duc până la pierderea dinților”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
„Folosesc mijloace auxiliare de igienă orală”
„Periajul dinților elimină placa bacteriană de deasupra liniei gingiilor, însă mijloacele auxiliare de igienă orală, cum ar fi dușul bucal, ajută la îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinți și a plăcii de sub gingie. Astfel, dacă gingiile tale sunt inflamate, gingivita poate reprezenta un indiciu că nu folosește aceste mijloace auxiliare în mod regulat sau poate că o faci în mod eronat. Discută cu medicul despre orice problemă, iar el îți va oferi întotdeauna cele mai bune recomandări pentru sănătatea ta”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
„Nu consum alcool”
Oamenii care consumă alcool în exces tind să sufere de sindromul gurii uscate. De ce? Alcoolul afectează glandele salivare și contribuie la reducerea cantității de salivă. Din nou, minciuna nu este o soluție, ci o piedică în găsirea celei mai bune rezolvări pentru problemele cu care te confrunți.
„Nu scrâșnesc din dinți”
„Bruxismul sau scrâșnitul dinților, așa cum este el cunoscut în termeni populari, lasă urme pe dinți. El aduce după sine nu doar tocirea dinților, ci de multe ori și dureri de cap sau dureri în zona maxilarului. Dacă îi spuneți medicului că aveți această problemă, el poate recomanda spre exemplu gutiere. Ea funcționează ca un amortizor care absoarbe din forțele dezvoltate. În timp, se tocește și se rupe și o vom înlocui. Gutiera devine însă un consumabil mult mai simplu și ieftin de înlocuit decât dinții noștri. În plus, atunci când strângem din dinții și avem gutieră, vom solicita mult mai puțin articulația temporo-mandibulară”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.
Radu Popa
Foto PR