SanatateStiri

Iei multe medicamente? Iată cum îți pot afecta dinții și gingiile!

Foarte mulți dintre noi s-au obișnuit să ia medicamente pentru orice disconfort fizic, fie că au o rețetă medical, fie că le procură din proprie inițiativă. Consumul unor astfel de medicamente ne poate scăpa de dureri, dar, pe de altă parte, poate avea efecte secundare neplăcute, multe dintre ele manifestându-se la nivelul cavității orale.

„Toți pacienții cu boli cronice au, în general, un regim alimentar bine pus la punct, „asezonat” cu multe medicamente. Aceste medicamente aduc însă, de cele mai multe ori, și efecte secundare nedorite”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Senzația de gură uscată, principalul efect secundar al medicamentelor

Printre principalele efecte secundare ale tratamentelor medicamentoase se numără scăderea fluxului salivar care dă acea senzație de gură uscată. Xerostomia este des întâlnită în urma tratamentelor cu antihistaminice sau decongestionante administrate în răceli sau alergii, a tratamentelor pentru hipertensiunea arterială, a celor diuretice, antidepresive sau anticolinergice (utilizate în cazurile de incontinență urinară), tratamentelor pentru boala Parkinson, radio și chimioterapie, etc.

De ce este saliva importantă pentru sănătatea orală? În primul rând pentru că ea are un rol protector asupra dinților, în fața atacului carios. Scăderea fluxului secundar vine de multe ori „la pachet” cu multe efecte secundare neplăcute precum:

-halitoză (respirația urât mirositoare)

-senzație de disconfort

-predispoziție la apariția cariilor

-dificultate de a purta proteze dentare

-probleme la înghițire și vorbire

Aceste simptome pot adesea să fie însoțite și de altele, de asemenea, neplăcute

-gât și nas uscat

-usturimi/dureri de limbă, buze, gură din cauza uscăciunii

-alterări ale gustului

-sete constantă

-uscăciune la nivelul ochilor și al pielii

-alergii cutanate

-dureri articulare

“Având în vedere motivele apariției xerostomiei, ea este mai frecvent întâlnită în rândul adulților de vârsta a treia, 1 din 5 oameni fiind afectat, conform statisticilor”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe).

Trebuie să ne anunțăm medicul dacă luăm aspirină

Alte simptome neplăcute ale tratamentelor medicamentoase pot fi sângerările anormale în cazul intervențiilor stomatologice. De aceea este foarte important să anunțați medicul stomatolog dacă sunteți în tratament cu anticoagulante sau aspirină atunci când se plănuiește orice fel de manoperă care poate produce sângerare.

Alte efecte secundare ale medicamentelor

Pot să apară, de asemenea, diferite modificări la nivelul gingiei, de tipul inflamațiilor, ulcerațiilor sau decolorărilor ale țesuturilor moi ce pot fi date de anticoncepționale, tratament imunosupersor, tratamentul pentru hipertensiune arterială, chimioterapie, etc.

Hiperplazia gingivală reprezintă modificarea de volum a gingiei prin creșterea acesteia și este cauzată cel mai frecvent de medicația antiepileptică, tratamentul de imunosupresie, beta blocantele din tratamentele cardiologice.

Afecțiunea denumită ”limba neagră păroasă” este dată cel mai des de încărcătura bacteriană de la nivelul limbii, consumul în exces de produse pe bază de tabac și cofeină.

Colorațiile dentare pot să apară în urma folosirii apelor de gură sau a administrării tratamentelor pe bază de fier.

Modificările de gust pot fi și ele cauzate de tratamentele medicamentoase. Spre exemplu, gustul metalic poate să apară din pricina tratamentelor cardiologice, a folosirii patch-urilor cu nicotină, etc.

Apariția cariilor este favorizată de medicamentele dulci care conțin zaharuri.

Infecțiile cu ciuperci de tip candida, care cauzează apariția candidozei bucale, poate să apară în urma administrării unor tratamente cu antibiotice.