LifestyleStiri

Cititul împiedica apariţia Alzheimerului

Dacă îți place să citeșți, atunci trebuie să știi că această activitate ajută la menținerea memoriei chiar și la vârste înaintate. Cercetătorii au aflat că activitățile care promovează stimularea mentală precum cititul sau dezlegarea cuvintelor încrucișate la orice vârstă ar putea fi legate de o rată mai mică a declinului mental.

Declinul mental redus cu 32%

Ultimele cercetări arată că persoanele care își antrenează materia cenușie sunt protejate împotriva declinului mental.
Experții afirmă de foarte mult timp că menținerea creierului activ, în special la persoanele în vârstă, ar putea fi cel mai bun lucru pentru împiedicarea apariției Alzheimerului. În Marea Britanie de exemplu, 820.000 de persoane suferă de demență.
Pentru a demonstra cele de mai sus, experții de la Universitatea Rush au testat 294 de persoane cu vârste de peste 55 de ani din punct de vedere cognitiv la fiecare șase ani, până când acestea au decedat, în jurul vârstei de 89 de ani.

În urmă studiului s-a descoperit că persoanele care își stimulasera creierul de-a lungul acestei perioade prezentau o rată a declinului mai mică față de cele care nu își stimulasera creierul de-a lungul vieții, declinul mental fiind practic redus cu 32%. Așadar, nu trebuie să subestimezi activitățile zilnice precum cititul și scrisul, iar acum că există și dovezi, rezervă-ți timp pentru a citi, măcar seară, înainte de culcare.

Raluca Matei