HranaSanatate

Detoxifierea toamna pentru un sistem imunitar mai bun

Un regim de detoxifiere poate fi urmat la începutul toamnei, deoarece ne ajută să avem un sistem imunitar mai bun și să evităm pe cât posibil răcelile în sezonul rece.

Beneficiile unei cure de detoxifiere a organismului la început de toamnă sunt multiple. Această curățare a organismului de toxine ne va ajuta la reducerea inflamațiilor din corp, la reglarea sistemului digestiv, prevenirea problemelor respiratorii, alcalinizarea organismului și reducerea excesului de grăsime. Totodată, detoxifierea toamna îmbunătățește sistemul imunitar, astfel că vom fi mai puțin predispuși la gripe și răceli de sezon.

Cum facem detoxifierea toamna?

Reduceți porțiile de fructe la două pe zi și alegeți să consumați îndeosebi mere și pere, fiind fructe

proaspete de sezon.

Atunci când vine vorba despre legume, putem consuma în această perioadă în special rădăcinoasele de sezon: dovleac, morcovi, cartofi dulci, sfeclă, napi și feniculi. Le puteți consuma sub formă de supe creme sau, de ce nu, gătite la abur sau cuptor cu ierburi aromatice.

Beți minim 2 litri de apă pe zi. Dimineața, puteți combina un pahar mare de apă cu sucul de la o jumătate de lămâie și eventual o lingură de oțet de mere crud. Asta ajută la detoxifierea ficatului, arderea grăsimilor și îmbunătățirea digestiei.

Includeți în dietă condimente cum ar fi scorțișoara, cuișoarele și nucșoara. Ajută digestia și stimulează circulația sângelui.  nutriționistul Gianluca Mech.

Cum arată un meniu sănătos care elimină toxinele

Puteți fi inventivi atunci când vine vorba despre organizarea meniului, Iata, conform nutriționistului Gianluca Mech, cum arata meniul pentru o zi:

  • Mic dejun – Terci de ovăz organic cu mere, scorțișoară și lapte vegetal
  •  Masa de prânz – Supă cremă de cartofi dulci și morcovi
  • Masa de seară – Legume organice pregătite la cuptor cu sos tahini și varză murată.

Radu Popa

Foto Canva