Copilul bolnav? Trucuri să-l ţii ocupat
Atunci cand copilul este bolnav, fie ea și o banală viroză, boala celui mic este lucrul care îi îngrozește cel mai rău pe părinți. Este și firesc. Nu vreți decât a se termine mai repede și să reveniți la rutina zilnică, cu veselie și voie bună.
Hai să ne distrăm și când stăm în pat
De aceea vă oferim o mână de ajutor pentru a-l ține ocupat pe copilul bolnav cu câteva activități creative și chiar un joculeț online cu tematică “de sezon”.
Benzile desenate pot fi de mare ajutor în convingerea celui mic prin puterea exemplului să fie compliant la administrarea tratamentului și, în plus, se pot descărca și colora în așa fel încât să aveți și o activitate creativă împreună.
Trucuri de administrare a tratamentului
În afară de suferința celui mic care vă afectează emoțional, administrarea medicamentelor reprezintă una dintre provocările “meseriei” de părinte, mai ales dacă cel mic are sub 3 anișori.
Iată câteva trucuri care vă pot ajuta
Până în 6 luni
Pentru copiii până în 6 luni, care nu au încă dezvotat reflexul de deglutitie, pentru a vă asigura că medicamentul ajunge în corp și nu este scuipat sau regurgitat, folosiți o seringă (fără ac!) pentru substanțele cu textura densă, sau o pipetă, dacă substanțele sunt lichide.
Introduceți lichidul în lateralul gurii, nu spre cerul gurii, întrucât riscați ca acesta să se înece și să aibă un acces de tușe sau să vomite, fără a înghiți medicamentul.
Distrage-ți atenția spre ceva ce se află desupra capului lor! Când privesc în sus, copii mici țin gurița deschisă, astfel până s-a dumerit ce s-a întâmplat, a și înghițit medicamentul.
Dacă este un medicament sub formă de tabletă, pisați tableta foarte bine până devine praf, apoi amestecați cu un lichid (lapte) sau ceai îndulcit. In cazul în care bebelușul regurgiteaza lichidul împreună cu medicamentul, nu administrați o altă doză imediat deoarece problema se poate repeta, și nu aveți cum să știți ce cantitate din medicament a ajuns în organism.
După 6 luni
După vârstă de 6 luni copii dețin reflexul de deglutitie astfel medicamentele fiind mai ușor de administrat.
Amestecați medicamentul cu lichide reci (nu foarte reci) și administrați-l astfel, întrucât gustul neplăcut se atenuează. Unii pediatrii recomandă părinților ca înainte de administrarea medicamentului să pună pe limba copilului puțină gheață, astfel încât cu limba amorțită de gheață copilul nu simte gustul neplăcut al pastilelor.
O metodă clasică, pe care orice părinte a încercat-o măcar o dată este “de-a v-ați ascunselea”: dacă medicamentul nu are un gust puternic, neplăcut, incearcati să-l ascundeți în prima linguriță de mâncare, astfel nu va simți gustul modificat al mâncării.
După 3 ani
Copilașii mai măricei pot fi chiar ei medici și pot “administra” pastile (în joacă) prietenilor lor: o păpușă, un trenuleț, o mașinuță. De asemenea, se știe că celor mai mărișori le place să dețină controlul. Lăsați-l pe el să pună în linguriță medicamentul, totul părând o joacă.
O altă metodă prietenoasă de administrare a tratamentul medicamentos este cea de a imita ce fac cei mai buni prieteni. Dacă păpușa ia pastile, ea/el de ce nu ar lua? La urma urmei, prietenii la nevoie se cunosc. Această metodă bazată și pe repetiția simulată de administrare a medicamentului îi va ajuta să se pregătească pentru momentul în care vor lua medicamentul.
Orice copil își dorește să devină un super erou cu puteri supra naturale! Asta se poate întâmpla cu adevărat dacă cel mic își ia cuminte tratamentul. Poate prinde puteri supranaturale, poate zbura, poate deveni invizibil, asta dacă își ia medicamentul.
Plantamed vă oferă o mână de ajutor pentru a-l ține ocupat pe micul pacient cu câteva activități creative și chiar un joculeț online cu tematică “de sezon”.
Radu Popa