Sanatate

Arsurile la stomac, ce provoacă şi ce remedii naturale există

Arsurile la stomac, aşa cum sunt cunoscute în limbaj popular, sunt o afecțiune comună în care acidul din stomac se întoarce în esofag, producând o senzație de arsură sau disconfort în partea superioară a abdomenului sau în piept. Aceasta este o afecțiune numită reflux gastroesofagian (GERD) sau boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

Când mâncăm, alimentele sunt împinse de la gură în stomac printr-un tub lung numit esofag. În partea inferioară a esofagului se găsește un inel muscular numit sfincter esofagian inferior (LES), care se deschide pentru a permite alimentelor să intre în stomac și se închide pentru a preveni întoarcerea acidului format din stomac în esofag. În cazul GERD, acest inel muscular nu funcționează corespunzător, astfel încât acidul din stomac se poate întoarce în esofag, provocând senzația de arsură sau disconfort.

Simptomele de reflux  la adulți pot varia, dar cele mai comune simptome includ:
  1. Arsuri la stomac: Este senzația de arsură sau disconfort în partea superioară a abdomenului sau în spatele sternului, care poate iradia către gât sau spate. Poate fi o senzație de arsură puternică și neplăcută.
  2. Regurgitare: Este când conținutul gastric revine în gură, adesea însoțit de gust acru sau amar.
  3. Dispepsie: Cunoscută și sub numele de indigestie, dispepsia se referă la senzația de plenitudine, senzație de balonare sau discomfort abdominal însoțit de senzația de greață sau eructații.
  4. Durere în piept: Simptomele de GERD pot fi similare celor de infarct miocardic, inclusiv durerea în piept, presiunea sau disconfortul în zona toracică. Este important să se excludă o afecțiune cardiacă gravă înainte de a atribui aceste simptome refluxului gastroesofagian.
  5. Tulburări de somn: Refluxul gastroesofagian poate să agraveze simptomele pe timp de noapte, determinând tulburări de somn precum trezirea în mijlocul nopții cu arsuri la stomac sau regurgitare.
  6. Simptome respiratorii: GERD poate să provoace simptome respiratorii cum ar fi tusea cronică, gâtul înfundat sau senzația de sufocare, deoarece acidul gastric refluxat poate ajunge în căile respiratorii și să le irite.
  7. Alte simptome: GERD poate fi însoțit de alte simptome precum durerea de gât, dureri în ureche, senzație de gât mâncărime sau afonie (pierderea temporară a vocii).

Este important de menționat că simptomele GERD pot varia de la o persoană la alta și pot fi mai grave în anumite situații sau perioade de timp.

Mai multe AICI despre Boala de reflux la sugari? Cum o putem controla

Remedii naturale pentru arsurile la stomac

Există câteva remedii naturale care pot ajuta la ameliorarea arsurilor la stomac. Acestea includ:

Ghimbirul: Consumul de ghimbir poate ajuta la reducerea inflamației din stomac și poate reduce disconfortul cauzat de arsurile la stomac.

Bicarbonatul de sodiu: Adăugarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă poate ajuta la neutralizarea acidului din stomac și la calmarea arsurilor.

Mierea: Consumul de miere poate ajuta la protejarea mucoasei stomacului și la reducerea inflamației.

Ceaiul de mușețel: Consumul de ceai de mușețel poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului cauzat de arsurile la stomac.Masticul: Masticularea unor semințe de chimen sau a unui gumă poate ajuta la stimularea producției de saliva, care poate ajuta la neutralizarea acidului din stomac.

Aloe vera: Consumul de aloe vera poate ajuta la calmarea inflamației din stomac și la reducerea arsurilor.

Orice tratament natural pentru arsurile la stomac poate interacționa cu alte medicamente pe care le luați. De asemenea, ar trebui să evitați alimentele și băuturile care agravează simptomele de arsuri la stomac, cum ar fi alimentele picante, băuturile alcoolice și cele care conțin cafeină.

Controlează efectele refluxului gastroesofagian MAI MULTE AICI 

Cristina Ciobanu

Foto Canva