Un viitor sustenabil, mai bun și mai colorat – 1800 de metri pătraţi de pereţi pictaţi
27 de artiști din toate colțurile lumii participă la festivalul de artă stradală “Artown Festival”, în Ploiești.
“Este timpul să privim orașul, tot ce este pe străzi și în jurul nostru, ca pe un organism viu. Viața urbană are un mod natural de a se transforma și de a genera sinestezie atunci când este abordată artistic.
Un oraș oferă posibilitatea unei imersiuni senzoriale, dezvăluind straturi din istoria noastră care sunt încă ținută în corpurile noastre, în pașii noștri. Totul este despre SINESTEZIE – termen ce provine din limba greacă, syn („împreună”) și aisthesis („senzație”), de altfel tema festivalului din acest an și o fuziune a senzațiilor în timp și spațiu.” spun organizatorii Artown Festival.
Sinestezie urbană
În cadrul primei ediţii a festivalului, desfăşurată anul acesta la Ploieşti cu tema Sinestezie urbană , 27 de artişti din România, Italia, Republica Moldova, Finlanda, Ucraina, Peru şi Germania care vor da culoare oraşului.
„Ne dorim să îngustăm prăpastia dintre loc și locuitor aducând arta în stradă și oferind-o oamenilor să o folosească ca bun comun pentru a-și redefini conceptual și emoțional orașul. Ploiești este orașul meu natal și mi-am dorit enorm să aducem proiectul buchARTest, pe care îl facem în București, într-o forma mai mare și mai dezvoltată la Ploiești sub numele de Artown Festival pentru a da înapoi orașului care ne-a dat atat de multe”, transmite Livia Florea, fondator Artown Festival.
27 de artişti, 27 de pereţi, 18 locaţii
Ediția de anul acesta este în Ploiești – oraș cunoscut drept „cel mai frumos-urât oraș din România”. Industria petrolieră i-a modelat istoria. Petrolul a fost responsabil pentru boom-ul orașului la începutul secolului al XX-lea, iar tot el a fost de vină și pentru căderea acestuia. Dar acest oraș este mai mult decât imaginea sa industrială. Printre personalităţile care i-au modelat istoria sunt nume precum: Ion Luca Caragiale, Toma Caragiu, Nichita Stănescu, Geta Brătescu.
Au răspuns apelului organizatorilor 77 de artiști cu 94 de concepte din 23 de țări și 33 de orașe. Tema festivalului se axează și pe sustenabilitate, iar conceptele alese să facă parte din Artown atrag atenția asupra obiectivelor de dezvoltare durabilă propuse de ONU. Au fost selectați 27 de artiști care vor picta 27 de pereți din 18 locaţii, însumând 1800 de metri pătraţi.
Pe lângă picturile murale, festivalul cuprinde mai multe tipuri de evenimente precum seri de poezie, teatru în aer liber, concerte de rock alternativ și muzică clasică, live modular performances, spectacole de balet și dans contemporan, action painting, numere de magie, precum și ateliere de artă pentru copii și tineri.
Credite foto: Beatrice Păun