EcoLifestyle

Acum este timpul. #SalveazăSolul

Pentru a păstra încălzirea globală sub 2°C, Ziua Pământului ar trebui să promoveze sănătatea solului pentru următorii 5 ani”

– Coordonatorul Tehnic al mișcării Salvează Solul, Praveena Sridhar

Coordonatorul Tehnic al mișcării Salvează Solul face un apel ca de Ziua Pământului’  să fie promovată sănătatea solului, pentru a evidenția cum ar putea solul agricol sănătos să sechestreze până la 27% din emisiile necesare pentru a limita încălzirea globală la sub 2°C.

  • „Datele furnizate în acest an de Serviciul Copernicus privind schimbările climatice indică severitatea crizei climatice cu care ne confruntăm noi toți. Este timpul pentru o schimbare de paradigmă în modul în care percepem și tratăm solurile – nu doar ca pe o resursă, ci ca pe un aliat puternic în lupta noastră împotriva încălzirii globale. Punând în lumină criza globală a solului de Ziua Pământului, putem extinde percepția asupra solului sănătos ca parte semnificativă a soluției pentru criza climatică și ne vom oferi șansa reală de a preveni ca încălzirea globală să atingă valoarea de 2°C. Solul agricol sănătos ar putea sechestra până la 27% din emisiile necesare pentru a limita încălzirea globală la sub 2°C. Trebuie să ne asigurăm că acest procent de 27% este atins cât mai curând posibil.” Coordonator Tehnic al mișcării Salvează Solul, Praveena Sridhar
  • „Sursa întregii vieți și a tuturor mijloacelor de trai este solul bogat. Fără a susține și a implementa măsuri de conservare a solului, repercusiunile devastatoare asupra mijloacelor de trai ale fermierilor, asupra schimbărilor climatice și a migrației neplanificate vor fi fără precedent. Acum este timpul. #SalveazăSolul – Sadhguru, fondator al mișcării Salvează Solul
  • Se estimează că 52% din solul lumii este deja degradat; schimbarea este imperios necesară (inițiativa ELD)
  • Jumătate din solul de suprafață al planetei a fost pierdut în ultimii 150 de ani 

22 aprilie, Londra – Ca răspuns la rezultatele Serviciului Copernicus privind schimbările climatice al UE din luna februarie (care dezvăluie că lumea a depășit deja limita de avertizare de 1.5°C), mișcarea globală Salvează Solul face apel la o schimbare crucială în atitudinea oamenilor față de sănătatea solului și pledează ca anul acesta de Ziua Pământului  să fie promovată sănătatea solului ca soluție pentru schimbările climatice. Limbajul asociat cu sănătatea solului ar trebui să se îndepărteze de „adaptare”; în schimb, ar trebui să tratăm solul ca pe un instrument de „atenuare” a schimbărilor climatice, acordându-se astfel accesul la o finanțare semnificativ crescută.

Sistemele alimentare sunt responsabile

Sistemele alimentare sunt responsabile pentru o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. În prezent există un consens tot mai larg care susține o tranziție globală către agricultura regenerativă, care nu numai că ar atenua impactul acestor gaze cu efect de seră, ci ar putea să sechestreze aproximativ 27% din emisiile necesare pentru a menține încălzirea globală sub 2 grade Celsius. Prin intermediul agriculturii regenerative, solurile care actualmente emit carbon ar putea deveni în schimb absorbante de carbon, făcând astfel terenurile agricole nu doar neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, ci chiar negative.

Aceasta nu este doar o chestiune de percepție și de semantică – este în mod fundamental o chestiune de investiții. Disparitatea în raportul de alocare a fondurilor între adaptare și atenuare este imensă – aproximativ 1:10 (de exemplu, 46 de miliarde de dolari la 571 de miliarde de dolari în perioada 2019-2020). Pentru a face tranziția către practici regenerative (culturi de acoperire, rotația culturilor, agricultură no-till), fermierii au nevoie de sprijin financiar. Acest raport nu s-a schimbat dramatic între timp și este departe de paritatea vizată de Acordul de la Paris. Nici „solul” și nici „agricultura” nu au fost menționate ca strategii de atenuare în Raportul Global de Evaluare al COP28, iar „solul” nu a fost menționat deloc.

Amenințare existențială pentru specia umană

O analiză recentă din partea mișcării Salvează Solul prezintă o evaluare cantitativă a potențialului remarcabil, dar puțin cunoscut al solului de stocare a carbonului. Această nouă evaluare oferă o soluție promițătoare pentru atenuarea schimbărilor climatice (reducere a emisiilor de carbon), estimându-se că terenurile agricole, luate separat, prezintă un potențial de reducere de 27% din necesarul de emisii de carbon ce trebuie stocate pentru a menține temperaturile sub o creștere de 2°C.

Scăderea rezervelor de sol de suprafață ale Pământului reprezintă o amenințare existențială pentru specia umană. Solul funcționează ca unul dintre cele mai mari rezervoare de carbon, gazde de biodiversitate și sisteme de filtrare a apei din lume. Cu toate acestea, din cauza unei varietăți de comportamente umane, inclusiv practici agricole nesustenabile și supraconsum, 52% din terenurile agricole sunt afectate de degradare. (Inițiativa ELD, 2015)

Analiza subliniază, de asemenea, necesitatea de a menține nivelurile necesare de 3-6% materie organică în solurile noastre (în funcție de condițiile regionale), investigând capacitatea fără egal a solului de a acționa ca un rezervor natural de carbon. Analiza demonstrează în termeni numerici clari amploarea acestor capacități de stocare, evidențiind capacitatea solului de a absorbi și de a stoca eficient dioxidul de carbon din atmosferă. Aceasta scoate la iveală că și conform celor mai conservatoare măsurători științifice, potențialul de sechestrare a carbonului al terenurilor arabile globale este de aproximativ 10%, iar cel al pajiștilor și pășunilor ajunge la 17%. În ansamblu, potențialul de sechestrare a carbonului al tuturor terenurilor aflate în grija fermierilor (care ar putea fi sporit prin stimulente mai substanțiale) este un impresionant 27% din obiectivele de reducere a emisiilor de carbon pentru a preveni încălzirea globală cu mai mult de 2°C față de media preindustrială.

17 Obiective stabilite

În paralel cu impactul său în atingerea obiectivelor de 2°C ale Acordului de la Paris, solul sănătos și viu joacă un rol semnificativ și în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă (SDG). Analiza mișcării Salvează Solul dezvăluie faptul că solul va juca un rol esențial în asigurarea succesului a cel puțin 12 astfel de Obiective și va contribui indirect la realizarea tuturor celor 17 Obiective stabilite.

La nivel global, suprafața terenurilor agricole reprezintă 38% din suprafața terestră a Pământului (aproximativ 5 miliarde de hectare). Având în vedere astfel de cifre impresionante, analiza cantitativă a mișcării Salvează Solul subliniază impactul sănătății solului agricol, prezentând un argument convingător pentru includerea măsurilor de conservare a solului în strategiile de atenuare a schimbărilor climatice la nivel mondial.

Despre mișcarea Salvează Solul

Salvează Solul este o mișcare globală menită să inspire o abordare conștientă în salvarea solului și a planetei noastre. Mișcarea își propune să îndemne și să susțină guvernele în formularea de politici care să abordeze sănătatea solului în țările lor și să facă practicile agricole mai prietenoase cu solul, pentru a opri și inversa degradarea continuă a solului la nivel global. Principala recomandare a mișcării Salvează Solul este ca guvernele din toată lumea să legifereze politici care să impună un conținut minim de 3-6% materie organică în toate solurile agricole din țările lor (în funcție de condițiile regionale). Lideri mondiali, influenceri, artiști, experți în domeniu, fermieri, lideri spirituali și ONG-uri sunt printre cei care și-au exprimat sprijinul pentru a reînsufleți relația umanității cu solul.

Această campanie Salvează Solul este susținută de:

  • Programul Alimentar Mondial
  • Națiunile Unite
  • Forumul Economic Mondial
  • Lideri politici și culturali

 Pentru informații suplimentare accesați: https://consciousplanet.org/ro

Pentru orice întrebări contactați: media.eu@consciousplanet.org