Sanatate

Impotenţa – motive surprinzătoare ale acestei afecţiuni

Dincolo de stres si anumite afectiuni fizice, unele cauze ale impotenţei  sunt de-a dreptul surprinzatoare:

Excesul de zahăr

„Dulciurile pot afecta iremediabil sănătatea și viață sexuală a bărbaților!”

Cel puțin așa susține un grup de cercetători irlandezi. Aceștia avertizează că nu numai consumul excesiv de dulciuri este periculos, ci și consumul moderat. Se pare că astfel scade nivelul de testosteron din organism, ceea ce poate provoca impotenţa și sterilitate.

Anumite medicamente uzuale

Pastilele împotriva căderii părului sau cele pentru prostată mărită „reduc cantitatea de dihidrotestosteron din sânge”, spune medicul Andrew Kramer, chirurg la Universitatea din Maryland. Acest hormon sexual masculin este deosebit de important pentru a avea o viață sexuală sănătoasă.

Conform Jurnalului de Medicină Sexuală, substanțe precum finasteridele sau dutasteridele sunt folosite de bărbați atunci când se confruntă cu căderea părului, dar și atunci când au probleme cu prostata. Însă, deși pot fi benefice sănătății și înfățișării, aceste medicamente pot genera disfuncții hormonale nedorite.

Probleme stomatologice

Bolile gingiilor cresc riscul disfuncțiilor erectile. Cum este posibil ca organele sexuale să fie afectate de probleme ale gingiilor? Un studiu recent efectuat pe șoareci arată că, atunci când acestea sunt inflamate și infectate cronic (paradontoza), riscul disfuncțiilor erectile este în creștere.

Bolile gingiilor sunt un semn că este ceva în neregulă cu tot organismul, acestea fiind în strânsă legătură cu afecțiuni localizate la nivelul inimii. Bruce Kava, medic urolog la Universitatea din Miami, afirmă că „circulația proastă din zona gingiilor poate fi cel mai probabil întâlnită și în alte zone ale corpului, cel mai probabil și în zona genitală”.

Sporturile?

Dacă facem o călătorie înapoi în timp, constatăm că oamenii au înțeles legătura dintre călărie și impotența încă de multă vreme. Revenind spre prezent, s-a observat că anumite activități − cum ar fi mersul pe bicicletă pe distanțe mari în mod regulat − pot avea aceleași urmări. S-ar părea că aproximativ 4% dintre bărbații care merg pe bicicletă cel puțîn 3 ore în fiecare zi se pot confruntă cu disfuncții erectile, în timp ce numai un singur procent dintre alergători ajunge să sufere din această cauza. Explicația este că, atunci când stai în șaua bicicletei, greutatea corpului presează nervii și arterele care duc sângele spre organul sexual, rezultând o irigare insuficientă a zonei, afectând aceste vase pe termen lung.

Anturajul

Performanța sexuală este evident influențată și de factori psihologici. Aceștia joacă un rol foarte important, deși cu siguranță nu te-ai gândit că pot fi atât de hotărâtori. În cadrul unui studiu efectuat pe un număr de 3 000 de bărbați cu vârsta între 57 și 85 de ani, ale căror partenere de viață erau apropiate de amicii acestora, s-a descoperit că aceștia erau cu 92% mai predispuși să dezvolte disfuncții erectile decât ceilalți.

Se pare că acest lucru se întâmplă din cauza felului în care bărbații (mai ales cei tineri) își percep masculinitatea, ei simțindu-se amenințați în cele mai diverse situații. Problema nu se regăsește în cazul celor cu vârstă de 70-80 de ani, întrucât aceștia au o cu totul altă viziune despre viață și sexualitate.

Radu Popa

Foto Canva