Lifestyle

Ştiţi care sunt diferenţele între cele mai cunoscute vinuri spumante?

Prosecco, Lambrusco, Cava și Șampanie sunt toate tipuri de vinuri spumante, dar există diferențe semnificative între ele în ceea ce privește originea, metoda de producție, regiunea de proveniență și aromele caracteristice.

Iată câteva diferențe cheie între aceste tipuri de vin spumant:

Prosecco

Origine: Prosecco provine din regiunea Veneto din nord-estul Italiei.

Metodă de producție: Este produs în principal din struguri de soi Glera, prin fermentație în vase închise, cunoscută sub numele de „metoda Charmat”. Această metodă implică fermentarea vinului în rezervoare de presiune mare, ceea ce contribuie la producerea bulelor.

Arome și gust: Prosecco este cunoscut pentru aromele sale fructate, proaspete și ușor dulci, cu note de măr verde, pere și piersici.

Lambrusco

Origine: Lambrusco provine din regiunea Emilia-Romagna din Italia.

Metodă de producție: Este produs din struguri de soi Lambrusco, iar procesul de fermentare poate fi realizat fie în mod tradițional, fie prin metoda Charmat.

Arome și gust: Lambrusco este adesea asociat cu aromele de fructe de pădure, cum ar fi căpșunile și căpșunile de pădure, și are de obicei un gust semi-dulce sau ușor amărui.

Cava

Origine: Cava provine din Spania, în special din regiunea Catalonia.

Metodă de producție: Este produs prin metoda tradițională de fermentare în sticlă, similară cu cea folosită pentru șampanie.

Arome și gust: Cava este cunoscut pentru aromele sale rafinate, care pot include arome de fructe citrice, pâine prăjită și migdale.

Șampanie

Origine: Șampania este produsă în regiunea Champagne din Franța.

Metodă de producție: Este produsă prin metoda tradițională de fermentare în sticlă, cunoscută sub numele de „méthode champenoise” sau „méthode traditionnelle”.

Arome și gust: Șampania este celebrată pentru aromele sale complexe, care variază de la fructe de coajă lemnoasă și fructe cu coajă de citrice până la note de drojdie și miere.

În timp ce toate aceste vinuri spumante au bule, gusturi și arome specifice, ele sunt, de asemenea, asociate cu diferite ocazii și preferințe culinare. Prosecco și Cava, de exemplu, sunt adesea alese pentru a fi servite la petreceri sau evenimente mai informale, în timp ce Șampania este considerată un vin de lux, potrivit pentru celebrările speciale. Lambrusco poate fi savurat atât la mese, cât și ca băutură de petrecere, în funcție de variantă și de preferințele consumatorului.

Mihaela Rădulescu