LifestyleSanatate

Poluarea din marile oraşe şi efectul ei asupra tenului

Poluarea din atmosferă are consecințe directe asupra sănătății pielii noastre. În condițiile în care marile orașe sunt sufocate de mașini, gazele emanate de acestea, îmbinate cu alte tipuri de particule din aer, au un efect negativ, pe care este bine să îl conștientizăm și să încercăm să îl combatem cu ajutorul unei rutine atentă de îngrijire.

Diana Baicu, specialist în industria de frumusețe profesională, ne explică în ce mod ne afectează frumusețea aerul toxic din atmosferă și ce putem face pentru a minimiza efectele sale negative.

“Poluarea ne afectează în mare măsură frumusețea, iar nivelul ei crește pe zi ce trece, mai ales acum, odată cu venirea frigului, când se circulă mult mai mult cu mașina în orașe. Atunci când vorbim despre poluanți, ne putem referi atât la fum, noxele emise de mașini, particule de metalele grele până la lumina albastră emisă de gadgeturi și la care ne expunem zi de zi. Există și poluanți pe care îi ingerăm prin intermediul alimentelor, iar ei acționează în mod diferit asupra noastră.

Să nu uităm că pielea este cel mai mare organ al corpului, iar rolul ei este de protecție. Abia apoi vorbim de aspectul estetic. De aceea este foarte important să o îngrijim și să o protejăm ca atare.

Atunci când achiziționăm produse cosmetice, este bine să verificăm pe ambalaj că acționează eficient împotriva poluării, dar să ținem cont și de trei alte aspecte”.

Demachierea nu este suficientă

“În condițiile din prezent, e necesar să ne schimbăm cu totul rutina de înfrumusețare pe care o știam odinioară. În primul rând, să curățăm foarte eficient pielea. În condițiile mediului poluant de azi, nu este suficient doar să folosim un lapte demachiant, un tonic sau o spumă de curățare, ci trebuie să apelăm cel puțin de două ori pe săptămână la exfolianți. Există produse profesionale care exfoliază foarte blând, dar eficient, așa că nu avem de ce să ne temem că am putea sensibiliza mult pielea. Și exfoliem nu doar tenul, ci și gâtul, decolteul, mâinile. Sunt indicate produsele care conțin alfahidoxiacizi și betahidroxiacizi, deoarece poluanții, cum ar fi praful, pătrund dincolo de bariera cutanată și noi trebuie să curățăm cu atenție porii dacă nu vrem să ajungem la puncte negre sau la acnee, spune Diana Baicu.

Atenție să nu distrugem microbiomul pielii

“Al doilea pas este să avem grijă ca tot timpul bariera hidrolipidică și microbiomul pielii să fie intacte. Asta înseamnă că trebuie să aducem un aport de hidratare și că trebuie să folosim produse care conțin prebiotice și probiotice. Ele au un rol foarte important atunci când vine vorba despre bariera de apărare a pielii. Dacă nu avem bariera lipidică și microbiomul pielii intacte, înseamnă că poluanții pot să pătrundă dincolo de ea și atunci apare stresul oxidativ, care ne afectează nu doar pielea, ci întreg organismul.

Altfel, observăm cum, la nivelul pielii, apare un colorit neuniform, acnee, uscarea excesivă a tenului, pete roșii sau se oxidează lipidele de la suprafața pielii, se înfundă porii și apar comedoanele.

Produse cu vitamine și antioxidanți

“Putem să folosim produsele antipoluare atunci când știm că ne expunem unui mediu mai poluat decât de obicei. Eu sunt adepta concentratelor antipoluante, cum sunt fiole antipoluare Babor. Este indicat să folosim produse cu ingrediente reparatoare, adică antioxidanți, precum și vitamine A, C, E, B3. Atenție! Vitamina C trebuie să fie stabilizată și trebuie să fie proaspătă.

Raluca Darie