Nu lăsa depresia să îți fure frumusețea toamnei!
Frunze uscate, natură moartă, întuneric atunci când pleci la serviciu și când te întorci acasă sunt doar câteva dintre indiciile că toamna s-a instalat. Ne schimbăm treptat stilul de viață, intrăm în alt ritm, organismul trebuie să se readapteze la mediul extern, iar sezonul rece aduce cu el melancolie, deprimare și tristețe.
Depresia de toamnă nu este o boală, ci doar o stare de dezechilibru mental caracterizat de un nivel psiho-emoțional scăzut, o schimbare bruscă a stării de spirit, letargie și iritabilitate continuă.
Dezechilibru între minte, spirit şi trup
Pe scurt, depresia este un dezechilibru între minte, spirit și trup ce se manifestă prin tristețe, oboseală, stări depresive, cu dorința doar de a dormi și a mânca dulciuri. Astenia de toamnă sau forma ei mai avansată, depresia de toamnă este caracterizată prin oboseală îndelungată, chiar până la epuizarea psihică.
Medicamentul din natură
Terapia cu lumină poate fi la fel de simplă că trezitul devreme și o plimbare într-o dimineață însorită de iarnă. De asemenea, se poate încerca și creșterea luminii din casă. Terapia cu lumină este un tratament frecvent pentru persoanele care suferă de depresie sezonieră. Acest sistem care produce lumina conține un set de becuri poziționate în spatele unui ecran care ajută la blocarea razelor ultraviolete. Tot ceea ce ai de făcut este să stai cu capul orientat în așa fel încât lumina să poată pătrunde în ochii tăi. Această lumina produce modificări în activitatea chimică cerebrală și are efect similar cu cel al antidepresivelor.
Aromoterapia poate fi și ea un tratament destul de eficient în combaterea depresiei. Nu este o noutate pentru nimeni faptul că unele plante au proprietăți aromatice speciale cu efect direct asupra psihicului, sănătății sau chiar asupra vieții. Prin aromoterapie, scapi de depresie, deoarece această tehnică are capacitatea de a combate energia negativă cu ajutorul aromelor și parfumurilor, respectiv pe calea unor produse volatile și odoranti, extrași din plante aromatice, produse care se prezintă sub forma unor esențe naturale sau a unor uleiuri volatile. Tot ce ai de făcut este să pui câteva picături în cada cu apă caldă (nu fierbinte, pentru că uleiurile se vor evapora prea repede) și să adaugi în jur de 5 picături dintr-un anumit tip de ulei volatil. Apelează cu încredere la petale de trandafiri deoarece au efect antidepresiv și calmant.
Raluca Darie