Green design, eco-design
Cu toții știm că resursele planetei noastre sunt limitate și că balanța naturală a lumii noastre s-a dezechilibrat.
Cum poate designul să facă diferența?
Sunt nenumărate cercetări în domeniul tehnologiilor, materialelor și proceselor de fabricație, fără a mai menționa noile trenduri și stiluri în design. Integrarea cunoștințelor ecologice în practica designului a devenit mai mult decât o necesitate, iar designerii joacă un rol cheie în promovarea practicilor de eco-design.
Designul prietenos cu mediul (eco-friendly) se referă la stilistica produselor folosite astăzi, luând în considerare durata de viață și capacitatea de degradare a obiectelor, pentru a proteja mediul de mâine.
Ce poate designul să schimbe?
Conceptul eco-design-ului merge de la obiectele mici, folosite zi de zi, până la proiectarea clădirilor, orașelor și a peisajelor. Este un trend în continuă expansiune El cuprinde arhitectură – prin reducerea impactului asupra mediului înconjurător în timpul producției de materiale de construcție și în timpul construcției, prin proiectarea de clădiri care să se integreze armonic în mediul natural etc. Apoi arhitectură peisagistă – designul pentru spațiul exterior, plantarea copacilor pentru a susține anumite porțiuni de teren, pentru a proteja clădirile de vânt și soare. Designul interior – prin găsirea găsirea soluțiilor de amenajare eco-friendly, plecând de la finisaje, mobilă, texturi și până la surse de energie alternativă, economisirea resurselor existente și reciclare. Şi ultimul dar nu cel din urmă fashion design – abordarea ecologică a designului hainelor și accesoriilor, atât prin folosirea de materiale “green”, cât și prin reciclarea pieselor demodate.
Raluca Darie