Premii pentru mediu acordate de Ducii de Cambridge

Premiul Earthshot, fondat de prințul William al Marii Britanii, și-a dezvăluit duminică seara primii cinci câștigători la o ceremonie plină de strălucire desfășurată la Londra.

Fiecare câștigător va primi premii în valoare de 1 milion de lire sterline (1,3 milioane de dolari) și o rețea globală de sprijin pentru soluțiile lor de mediu pentru repararea planetei. Ei au fost aleși pentru soluțiile lor inovatoare la cele mai mari provocări de mediu cu care se confruntă planeta noastră.

Ceremonie cu etichetă verde

„Cei cinci câștigători inspiraționali ai noștri arată că toată lumea are un rol de jucat în efortul global de a ne repara planeta”, a spus prințul William, care este, de asemenea, membru al consiliului pentru premiu.

„Avem nevoie de întreprinderi, lideri, inovatori și comunități pentru a lua măsuri. Și, în cele din urmă, avem nevoie de noi toți pentru ca cei care găsesc soluțiile să primească sprijinul de care au nevoie. Pentru că succesul câștigătorilor noștri este Earthshot-ul nostru colectiv și global”.

Ducele și ducesa de Cambridge au sosit pe covorul verde într-o mașină electrică pentru evenimentul de la Palatul Alexandra, purtând haine pe care le-au purtat în alte angajamente din trecut, dând tonul a ceea ce a fost descris drept cel mai ecologic eveniment de acest gen.

La ceremonie au cântat Ed Sheeran, Coldplay, KSI, Yemi Alade și Shawn Mendes (despre care nu se știe cât au încasat cu această ocazie); concertul Coldplay a fost alimentat de energia produsă de 60 de bicicliști. În plus, niciun invitat nu a fost transportat cu avionul pentru a participa la eveniment, s-a respectat o politică paper-free, iar mâncarea oferită oaspeților a fost pe bază de plante.

Prințul Charles a vorbit cu o seară înainte de ceremonie despre inițiativa fiului său, spunând: „Sunt foarte mândru de fiul meu, William, pentru angajamentul său crescând față de mediu și ambiția îndrăzneață a Premiilor Earthshot. Ca planetă, trebuie să ne unim pentru a inspira, reimagina și construi viitorul sustenabil de care avem atât de mare nevoie.”

Câștigătorii Premiului Earthshot pentru 2021 sunt:

În urma a 750 de nominalizări din întreaga lume, s-a ajuns la o listă scurtă de 15 inițiative, dintre care au fost aleși cei cinci câștigători.

Aceștia sunt:

Protect & Restore Nature (un proiect de reîmpădurire și protecție forestieră început în Costa Rica);

Clean Our Air (un sistem portabil ieftin dezvoltat de firma Takachar, care se atașează tractoarelor, transformând reziduurile culturilor în bio-produse precum combustibil sau îngrășăminte);

Revive Our Oceans (o inițiativă a fermei Coral Vita din Bahamas, care crește corali pe uscat pentru a fi replantați în oceane, redând astfel viață ecosistemelor);

Build A Waste-Free World (un sistem de hub-uri pus la punct de primăria din Milano, cu scopul de a reduce risipa de mâncare prin preluarea acesteia din supermarketuri și cantine ale companiilor și pasarea ei către ONG-uri care o distribuie cetățenilor vulnerabili);

Radu Popa