HranaSanatate

Ce mâncăm în vacanță ca să nu ne îngrăşăm

Vacanțele de vară sunt ocazii minunate de a explora locuri noi, de a descoperi culturi diferite, dar și stiluri noi de mâncare.  Deși ar trebui să fie momente de relaxare, de multe ori vacanțele pot aduce și mult stres prin prisma menținerii obiceiurilor alimentare sănătoase.

Conform unor studiu efectuat de Universitatea din Georgia, de obicei din vacanțe ne întoarcem cu câteva kilograme în plus care tind să se mențină pe o perioadă mai lungă de timp. Corpul va suporta consecințele metabolice ale excesului alimentar cu mult după ce vacanța se încheie, așadar întotdeauna recomandarea specialiștilor este să întreținem echilibrul alimentar, fără excese în nicio direcție.

Suntem vulnerabili la mâncare

Chiar dacă sună simplu, când suntem în vacanță mulți dintre noi uită sau ignoră complet obiceiul de a fi atenți la senzația de foame adevărata. Atunci când suntem în vacanță oportunitățile de mâncare sunt peste tot în jurul nostru și fără să vrem intrăm în starea de spirit „sunt în vacanță!”, care ne face vulnerabili la mâncare și mâncam chiar dacă nu ne este foame și nu ne oprim atunci când suntem confortabili.

Indiferent dacă alegem o vacanță în care vrem să bifăm cât mai multe obiective turistice sau o vacanță pe plajă, este ușor să pierdem noțiunea timpului și să sărim peste mese. Deși poate părea inofensiv, a sări peste o masă poate duce cu ușurință la dublarea consumului de calorii la următoarea masă.

Ce înseamnă alegeri sănătoase în vacanţă

Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates explică ce înseamnă din punct de vedere alimentar acest echilibru și cum îl putem menține în vacanță.

Este important ca micul dejun să fie echilibrat nutrițional, pentru că ne ajută apoi să facem alegeri alimentare înțelepte și faptul că începem ziua cu o masă nutritivă și echilibrată ne dă de asemenea energie pentru activitățile programate în concediu”, recomandă nutriționistul.

A face alegeri sănătoase nu înseamnă că nu trebuie să ne simțim bine în vacanța de vară. Hotărârea de a face doar câteva mici alegeri sănătoase în timpul vacanței de vară ne poate ajuta să profităm la maximum de evadare.

Pentru a ne menține silueta este bine să nu mâncam deserturile împreună cu mesele principale, ci să le socotim drept gustări peste zi. În felul acesta nu exagerăm prea tare cu caloriile la cină și reușim să menținem echilibrul alimentar.  Porțiile de dulce concentrat ar fi bine să nu depășească 80-100 de grame pe zi, pentru a ne menține în echilibru nutrițional.

Cum diferă alcoolul de la o ţară la alta

Când vine vorba despre consumul de băuturi alcoolice, vă recomand să fiți cel puțin temperați cu ele. Pentru femei, se consideră ca un aport de alcool de 3-5 pahare pe săptămână este relativ ușor de tolerat de organism fără mari riscuri pentru sănătate, pe când bărbații pot consuma undeva în jur de 5-7 pahare de alcool per săptămână. Calorie per calorie, un serving de votcă sau gin (20ml) are mai puține calorii decât un pahar obișnuit de vin (140 ml) .

De asemenea, este important de menționat că servingul obișnuit de alcool diferă foarte mult de la o tară la alta. De exemplu, în România și Bulgaria un shot de tărie are 50 de ml, pe când în Germania are 20 de ml. Un pahar de vin aduce între 120 și 150 de kcal, pe când un cocktail depășește adeseori 200 de kcal.

Atenţie la caloriile lichide

Un aspect foarte important la care trebuie să fim atenți în concediu dacă vrem să nu ne îngrășam se referă la caloriile lichide. Băuturile de tip frappe, smoothie sau milkshake sunt adeseori bombe calorice și vă recomand să vă feriți de ele dacă doriți să nu vă întoarceți din vacanță cu kilograme în plus. De exemplu, un frappe făcut cu simt de răspundere poate să depășească lejer 600 de kcal, pe când smoothie-urile îndulcite au de obicei peste 400 de kcal. Este mai mult decât o masă obișnuită, și multă lume consumă 2-3 astfel de băuturi pe zi în concediu, pe plajă. În esență tot ceea ce contează este să ne relaxăm și să facem din vacanță o experiență unică, așadar vă încurajez să vă bucurați de vacanță în timp ce rămâneți conștienți de impactul alegerilor voastre alimentare, și vă invit să păstrați echilibrul în viața voastră indiferent de destinația aleasă pentru concediu.” – Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates.

Radu Popa

Foto Canva