SanatateStiri

Alergia la ambrozie: atenţie la rinita alergică!

Este anotimpul pentru alergia la ambrozie, cea mai alergenică plantă din România! Polenul purtat de vânt provoacă aşa numitele polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

Planta înflorește în lunile august-septembrie. Din cauza încălzirii globale este însă posibil să te confrunţi cu alergia la ambrozie chiar de la mijlocul lunii iulie.

Simptomele pot fi confundate cu o răceală

Alergia la ambrozie seamănă cu o răceală banală. Dar faptul că simptomele nu cedează la medicaţia specifică unei răceli ar trebui să te pună pe gânduri. Iată care sunt simptomele alergiei la ambrozie:

  • rinoree apoasă (nas înfundat, nas care curge)
  • tuse uscată
  • strănuturi repetate
  • lăcrimarea ochilor
  • senzaţii de mâncarime la nivel ocular, nazal şi faringian
  • nervozitate
  • stări de anxietate
  • insomnii
  • dureri de cap

Atenţie! Netratat acest tip de alergie poate declanşa chiar şi crize de astm broşnic. Prezintă-te la medic dacă simptomatologia se agravează.

Rinita alergică şi complicaţiile ei vin la pachet

Dar, cum simptomatologia este asemănătoare cu cea a unei banale răceli, trebuie să ţii cont că alergia nu dă, în general, febră. În plus, faţă de o răceală normală, simptomatologia alergiei este foarte agresivă. Mai mult, toate aceste simptome sunt asociate in general cu rinita alergică!

În majoritatea cazurilor, rinitele alergice evoluează cu simptomele supărătoare enumerate mai sus, rămânând doar la acest stadiu. În stadii mai avansate, poate să apară și sinuzita, care provoacă durere și disconfort. Inflamația și infecția pot favoriza apariția sângerărilor nazale, din cauza fragilizarii învelișului intern al nasului.  Copiii mici pot avea risc de apariţie a otitelor  drept complicație a sinuzitelor, acuzând durere de ureche și scăderea auzului.

La copii. Alergie sau doar o răceală?

Dacă ți se pare că copilul este răcit aproape tot timpul, atunci există posibilitatea că el să aibă de fapt o alergie nazală  Răcelile trec de obicei în perioade cuprinse între o săptămînă și 10 zile. Alergiile, nu.

Iată o metodă simplă în urmă căreia îți poți face o idee despre afecțiunea cu care te confrunți

Încearcă să răspunzi următoarelor întrebări:

►   Nasul copilașului este aproape întotdeauna înfundat sau curge?

►   Se șterge tot timpul la nas sau își apasă nasul (doctorii numesc această salutul alergic)?

►   Mucusul care i se scurge din nas este clar și subțire (și nu galben-verzui și consistent)?

►   Pare că strănută mult?

►   Ochii îi sunt roșii, apoși și îl mănâncă?

►   Pielea de sub ochi este închisă la culoare, purpurie sau albăstruie (doctorii numesc această strălucire alergică?)

►   Respiră pe gură?

►   Pielea este iritată sau are o urticarie roșiatică și care îl mănâncă?

Dacă ai răspuns “da” la una sau mai multe dintre aceste întrebări, atunci  există o șansă mare ca copilul să fie alergic la ceva din mediul înconjurător.

Sfat

Pentru rinită alergică, 3F Plantamed recomandă Narivent spray nazal cu glicirizină şi manitol care reduce congestia nazală și alte simptome semnificative la copiii cu rinită alergică. Rinopanteina unguent cu vitamina A şi D-Panthenol care lubrifiază și hidratează mucoasa nazală şi reface integritatea structurală și funcțională a acesteia.