Hrana

Stresul provoacă dereglări digestive

Stresul, atât de întâlnit în viața noastră de zi cu zi, are un impact negativ asupra sănătății. Pe lângă probleme cardiace, insomnii și anxietate, stresul afectează în mod direct și digestia. Astfel apar afecțiuni precum colonul iritabil, indigestia sau constipația.

„Stresul și anxietatea pot provoca o serie de probleme gastro-intestinale precum crampele, balonarea, inflamațiile la nivelul intestinului și scăderea poftei de mâncare. Creierul și sistemul digestiv sunt conectate și între ele există o comunicare constantă. Intestinul este controlat parțial de sistemul nervos central din creier și măduva spinării, având în căptușeala sa o rețea de transmițători, cunoscut sub numele de sistem nervos enteric sau intrinsec. Stresul și anxietatea pot provoca o serie de probleme gastro-intestinale precum crampele, balonarea, inflamațiile la nivelul intestinului și scăderea poftei de mâncare”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Impactul sistemului nervos asupra digestiei

Sistemul nervos enteric, împreună cu cele 100 de milioane de celule nervoase care acoperă tractul gastro-intestinal de la esofag la rect, reglează procesele digestive precum înghițirea, eliberarea de enzime pentru descompunerea alimentelor sau clasificarea alimentelor ca substanțe nutritive sau deșeuri.

Ce se întâmplă când ești stresat?

Atunci când suntem expuși la stres, corpul eliberează cortizol. Acesta poate afecta sistemul digestiv prin apariția unor probleme precum:

– spasme la nivelul esofagului

– creșterea acidului din stomac, ceea ce duce la indigestie

– stări de greață

– diaree sau constipație

În cazuri mai grave, stresul poate provoca o scădere a fluxului sanguin și a oxigenului în stomac, ceea ce ar putea duce la crampe, inflamații sau un dezechilibru al bacteriilor intestinale. De asemenea, ne putem confrunta cu probleme precum:

– sindromul intestinului iritabil

– boala inflamatorie a intestinului

– ulcere peptice

– boala de reflux gastroesofagia.

Cum combatem aceste probleme?

Facem mișcare

Activitatea fizică ameliorează tensiunea și stimulează eliberarea de substanțe chimice în creier numite endorfine. Acestea acționează ca analgezice naturale. Endorfinele îmbunătățesc somnul, ceea ce poate duce la ameliorarea stresului.

Dormim suficient

Somnul este un puternic reductor de stres. O rutină corectă de somn calmează și reface corpul, îmbunătățește concentrarea, reglează starea de spirit și ne ajută să luăm decizii corecte.

Ne relaxăm

În ciuda faptului că trăim într-o eră a vitezei, e important să includem momentele de relaxare în rutina noastră zilnică. Să ne găsim o perioadă de timp, oricât de scurtă, în care să facem lucruri care ne relaxează. Fie că vorbim aici despre yoga, meditație, plimbări în natură sau vizionatul unui film.

Consumăm alimente care reduc stresul

Există și alimente pe care le putem include în rutina zilnică și care contribuie la reducerea stresului:

– Ciocolata neagră

– Turmeric

– Mușețel

– Iaurt

– Ceai Verde

– Pește gras

– Ouă

– Nuci

– Semințe de dovleac

Raluca Darie