Sanatate

Efectul de piscina, cauzat de produsele de curatare a apei

Inotul poate reprezenta un excelent prilej pentru a face exercitii fizice si a te distra totodata. Dar, clorul folosit in majoritatea piscinelor pentru curatarea apei poate avea o serie de efecte secundare negative, cuprinse sub denumirea „efectul de piscina”.

Clorul, principalul dusman

Este binecunoscut efectul daunator al clorului asupra parului.  Dar putini oameni stiu ca studiile de specialitate au relevat ca inhalarea unor substante chimice de catre inotatori a condus la cresterea numarului de imbolnaviri de astm in randul acestora. Un studiu al specialistilor irlandezi a relevat existenta unei importante legaturi intre numarul anilor dedicati practicarii inotului si frecventa crizelor in timpul carora subiectii se confruntau cu dificultati de respiratie. Pe de alta parte, cercetatorii norvegieni au elaborat un studiu potrivit caruia, in cazul copiilor care au inceput sa inoate in piscina inainte de implinirea varstei de 6 luni, incidenta dificultatilor de respiratie crescuse semnificativ.

In cazul in care urina sau transpiratia ajung in apa dintr-o piscina, fluidele respective pot reactiona cu clorul dand nastere unor compusi toxici numiti cloramine.

Metode alternative

Din motive medicale, pentru protectia mediului si din ratiuni estetice, numerosi oameni si-au manifestat interesul pentru folosirea unor metode alternative in locul curatarii cu clor a apei din piscine.

Exista deja modele alternative de piscine in care apa este tratata prin pomparea ei intr-o incinta care contine discuri acoperite cu titaniu si ioni de cupru si zinc. O astfel de instalatie costa in medie 5000 de euro, iar firmele specializate fabrica deja injectoare de ozon care pot reduce consumul de clor cu 90%. Un atfel de dispozitiv este instalat, de ani de zile, la Casa Alba.

Piscinele naturale

Un procedeu elegant, ecologic, care are adepti entuziasti in Europa de decenii, este cel numit piscina naturala.

Administrate in mod corespunzator, piscinele naturale au apa limpede si nu necesita produse chimice pentru intretinere, actionand ca niste ecosisteme in miniatura cu sisteme de auto-curatare. Potrivit lui Morgan Brown, designer de piscine naturale, cei care le folosesc pot chiar sa bea apa respectiva, iar, la iesire, nu au nevoie sa faca dus. El a mai precizat ca piscinele naturale necesita cheltuieli de intretinere mai mici decat a celor obisnuite, iar instalarea lor nu este mai scumpa decat cea a unora normale. Uneori, piscinele naturale sunt numite piscine verzi sau piscine organice.