Cum să trăiești o viață frumoasă și împlinită?

Iată 7 sfaturi simple de la Stefanos Xenakis, autorul grec care îşi învaţă cititorii prin intermediul a 100 de poveşti,  despre cum se poate transforma fiecare viață într-una frumoasă și împlinită.

Organizarea este esențială!

„Să mergi la culcare devreme. Ziua începe de cu seară. Înainte de a merge la somn, să îți organizezi ziua următoare. Cu hârtie și creion. Să nu o lași la întâmplare”, spune Xenakis. Respectul față de viață se traduce concret prin respectul fiecărei zile. Trăim o perioadă limitată și din acest motiv fiecare zi e importantă, cu atât mai mult cu cât e folosită la îndeplinirea obiectivelor: „Să ai un caiet cu obiective de atins. Să îl păstrezi cu evlavie. Să le scrii cu grijă și să le rescrii. Aceasta este busola din viața ta”, mai spune autorul grec. Organizarea fiecărei zile este un mijloc de a organiza întreaga viață și de a o subordona atingerii unui obiectiv.

Să ai grijă de tine însuți

Cultivarea unei relații frumoase cu sinele. „Să ai grijă de tine însuți ca și cum ai fi cel mai important om de pe pământ. Ești. Doar că nu ți s‑a spus asta”. Lucrurile simple precum să te îmbraci frumos și îngrijit, să-ți faci timp să citești măcar 15 minute pe zi, să te plimbi sau să alegi, să muncești cu plăcere, chiar dacă ai salariul mic, să-ți pregătești micul dejun și să-l împarți și cu alții, să dăruiești un zâmbet, o vorbă bună sau pur și simplu să saluți sunt obiceiuri care dezvoltă respectul de sine. „De multe ori, dăm sinelui nostru resturile”, observă Xenakis, însă nu ar trebui să procedăm așa. „Este minunat să ai grijă de tine. Te simți foarte bine. Important. Simți că meriți toate acestea”. Calitatea vieții este dată și de relația pe care fiecare o are cu sinele său. Îmbunătățirea acesteia este esențială așadar pentru o viață împlinită.

Cultivarea frumuseții și mulțumirea

Cultivarea unei relații frumoase cu ceilalți și cu lumea. O întâlnire cu un prieten sau cel mai frecvent cu un necunoscut este adesea revelatoare. Nu există oameni neimportanți pare a spune autorul grec, pentru că de la fiecare putem învăța ceva. „Să lucrezi în echipă. Și să trăiești în colectiv. Altfel nu se poate. (…) Să te asociezi cu cei mai buni. Cu cei care au ceva în plus față de tine. Ceva ce îți dorești. Să nu îți fie teamă de ei. Să nu fii invidios pe ei. Ei te vor conduce mai sus. Devii precum cel cu care te însoțești. Să ridici ștacheta”. Cultivarea frumuseții și mulțumirea sunt urmate aproape automat de o stare de bine.

Să te îngrijeşti fizic …

Să ai grijă de tine din punct de vedere fizic. „Nu contează care este visul tău. Important este ce preț ești dispus să plătești ca să îl îndeplinești”. Pentru a-și atinge acest obiectiv, autorul se scoală în fiecare dimineață la ora 5, înoată în mare fie iarnă, fie vară, aleargă înainte de răsăritul soarelui și urmează o dietă strictă ca să fie în perfectă formă fizică.

… dar și mental!

Aceeași preocupare se regăsește și pentru perfecționarea la nivel mental. Cititul unei cărţi în fiecare săptămână, ascultare unor discursuri inspiraţionale, exerciții de respirație, meditaţie….

Fericirea vrea să o găsești

Cum să cauți fericirea și mai ales unde. „Fericirea este ceva ce ai în tine. Ca o comoară. Care vrea să o găsești”. Autorul grec e de părere că toate soluțiile există în oameni, în mințile și în inimile lor. Pentru aceasta sunt importante momentele petrecute de fiecare cu sine. Oprirea gălăgiei din jur (televizor, social media) sau măcar punerea ei în surdină este o condiție esențială. Să-i asculți pe alții e bine, dar preferabil e ca fiecare să se asculte mai întâi pe sine.

Fiecare zi este un DAR

Cum să descoperi sensul. Stefanos Xenakis mărturisește în Fiecare zi este un DAR că muncește zilnic să-și atingă obiectivele. Și-a creat un stil de viață în care include obiceiuri pentru păstrarea în cea mai bună formă fizică și mentală, dar și pentru a evolua continuu.

În orice colț al Greciei sau al lumii s-ar afla, Stefanos Xenakis se trezește înainte de răsărit, aleargă, înoată, își respectă dieta, citește și împarte totul – de la o gumă de mestecat la sfaturi despre cum să trăiești frumos într-o lume care și-a pierdut busola. Nu în ultimul rând, folosește „arma dragostei”, care s-a dovedit a fi cea mai eficientă: „Iubește-ți aproapele. Dar mai întâi iubește-te pe tine. Nu ai pe altcineva. Nu te amăgi. Singur vii și singur pleci din această lume. Fără copiii tăi, fără mașina ta. Fără banii tăi. Doar iubirea încape în bagajele tale. Cea pe care ai primit‑o și cea pe care ai oferit‑ Doar iubirea există. Pentru asta ești aici”.