Cum ne dăm seama dacă avem alergie la pasta de dinți?

O bună igienă orală pornește întotdeauna cu periajul dentar de două ori pe zi, însoțit de mijloacele auxiliare de igienă dentară și vizite periodice la medicul stomatolog. Există însă oameni care au alergie la pasta de dinţi. Ce este de făcut în acest sens?

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică cum se manifestă alergia la pasta de dinţi și ce soluții există.

„Deși rare, alergiile la pastele de dinți pot apărea, provocând reacții de tipul usturimilor, mâncărimilor și decojirii gingiei și ale mucoaselor, similar unei dermatite de contact. Unul dintre cei mai des întâlniți alergeni aflați în pastele de dinți este aroma. Spre exemplu, menta”.

Cauzele reacțiilor alergice ale pastei de dinți

Atât substanțele chimice naturale, cât și cele sintetice (fabricate de om) folosite pentru a da diferite arome pastelor de dinți sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor alergice.

Alte ingrediente din pastele de dinți care pot provoca dermatită de contact includ:

  • Cocamidopropil betaină (CAPB) (agent de spumare)
  • Propilenglicol (conservant)
  • Uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai (care ajută la controlul bacteriilor din gură)
  • Parabeni (conservant)

Unele paste de dinți conțin gluten ca agent de îngroșare. Acest tip de produse nu sunt recomandate persoanelor cu intoleranță la gluten.

Alergie la pasta de dinți?

Așa cum am menționat și anterior, printre cele mai frecvente simptome se află umflarea gingiilor, înroșirea lor, senzația de usturime, mâncărime, iritații la nivelul limbii și exfolieri ale gingiei și mucoasei.

Buzele uscate și crăpate sever sunt și ele un simptom comun al alergiei la pasta de dinți. Acest tip de manifestare este cunoscută sub numele de cheilită.

Cum tratăm?

„Primul pas este, bineînțeles, acela de identificare a factorului cauzator. Cum? Cu ajutorul unor teste de alergeni sub formă de plasturi, aplicați pe piele pentru 48 de ore. Odată ce am identificat factorii, îi vom evita și vom înlocui produsele ce îi conțin cu produse obținute din altfel de ingrediente, care nu ne provoacă alergii. Spre exemplu, dacă toate pastele de dinți din comerț vor ridica probleme din punctul de vedere al conținutului de alergeni, atunci soluția pe care o avem la îndemână este să ne orientăm inclusiv către produse naturale”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.