LifestyleStiri

Tipul de personalitate şi grupa sanguină

Personalitatea umană care depinde de grupa sanguină este o idee care circulă în unele culturi sau sisteme de credințe, sugerând că tipul de sânge al unei persoane ar influența personalitatea și trăsăturile individuale. Această idee nu este susținută de dovezi științifice și este considerată a fi mai mult o credință populară decât un fapt bazat pe cercetare.

Cu toate acestea, în anumite culturi, mai ales în țările asiatice, ideea că grupa de sânge ar putea influența personalitatea este încă răspândită. Există chiar și concepte cum ar fi „teoria grupei de sânge” sau Ketsueki-gata care încearcă să asocieze anumite trăsături de personalitate cu anumite tipuri de sânge.

Istoria Ketsueki-gata

În 1930, profesorul japonez Tokeji Furukawa a publicat un raport în Jurnalul de Psihologie Socială intitulat „A Study of Temperament and Blood-Groups.” În această lucrare, el a susținut că stabilirea unei legături între personalitate și grupa de sânge „s-ar putea dovedi o bază utilă. pentru studiul obiectiv al temperamentului”.

El a comparat acest efort cu clasificarea temperamentelor făcută de medicul grec antic Hipporcrates ca sangvin, flegmatic, coleric și melancolic, care provin din conceptul cunoscut sub numele de umorism.

Conform acestui concept, patru fluide corporale influențează personalitatea și comportamentul, dar Furukawa a afirmat că clasificările moderne ale temperamentelor se împart în mod obișnuit în două grupuri: fiziologice și psihologice. Conceptul de personalitate a grupului sanguin combină cele două categorii, folosind fiziologia pentru a explica psihicul.

Cele patru tipuri de personalitate

Iată câteva exemple generale care sunt adesea asociate cu fiecare grupă de sânge, dar trebuie să repetăm, acestea nu au fost dovedite științific:

Grupa sanguină A: Persoanele cu grupa A sunt adesea descrise ca fiind atente la detalii, organizate, responsabile și calme. Se spune că sunt empatici și orientați spre relații.

Grupa sanguină B: Indivizii cu grupa B sunt considerați a fi creativi, flexibili, pasionați și independenți. Sunt adesea descriși ca fiind nonconformiști și aventuroși.

Grupa sanguină AB: Aceștia sunt adesea caracterizați ca fiind raționali, controlați și raționali, având și o latură creativă și rațională.

Grupa sanguină O: Persoanele cu grupa O sunt adesea văzute ca fiind puternice, sociabile, competitive și orientate spre obiective. Se spune că sunt optimiști și activi.

Cristina Stamate

Foto Canva