LifestyleStiri

Ce înseamnă proporția de aur sau chipul perfect

proporția de aur

Proporția de aur este rezultatul unui calcul aritmetic ce definește armonia perfectă pe care o regăsim atât în natură, cât și în ceea ce privește chipul unei persoane. Este o formulă pe care au luat-o în calcul nu doar marii artiști renascentiști, dar și medicii chirurgi esteticieni atunci când efectuează proceduri care să echilibreze trăsăturile estetice ale pacienților.

Care este formula pentru proporția de aur?

“Formula frumuseții perfecte se regăsește în natură, în proporțiile perfecte ale florilor, ale frunzelor și în coloritul păsărilor, și a fost preluată, de-a lungul timpului, atât de arhitecți, pictori, artiști, compozitori, cât și de medicii esteticieni. Asta deoarece un chip cât mai aproape de proporțiile perfecte, de acest număr de aur, este considerat atrăgător, oamenii fiind atrași de persoanele care au trăsăturile dictate de această formulă.

Conform formulei, pe baza măsurătorilor, raportul dintre întreg și latura mai mare trebuie să fie egal sau cât mai aproape de egal cu raportul dintre latura mai mare și latura mai mică. Acest număr Ф are valoarea 1,61803398874… urmat de un un număr infinit de zecimale. Desigur, perfecțiunea în cazul chipului uman, este aproape inexistentă, pentru ca aproape cu toții avem asimetrii, și suntem unici în felul nostru. Însă, pentru a ne apropia de proporția de aur, sunt luate în considerare mici intervenții, chiar și doar minim-invazive, care ne vor aduce la un echilibru estetic”, spune medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Cum se măsoară chipul pacientului

Pentru a analiza proporțiile chipului pacientului, se măsoară lungimea și lățimea feței. Apoi, se împarte lungimea la lățime. Rezultatul ideal – așa cum este definit de raportul de aur – este de aproximativ 1,6, ceea ce înseamnă că fața unei persoane frumoase este de aproximativ 1 1/2 ori mai lungă decât este lată.

Apoi, se măsoară trei segmente ale feței — de la linia părului până între ochi, dintre ochi până la baza nasului și de la baza nasului până la baza bărbiei. Dacă numerele sunt egale, persoana în cauză este considerată a avea proporții perfecte.

În cele din urmă, se măsoară și alte trăsături faciale pentru a determina simetria și proporția. Pe o față perfectă, lungimea urechii este egală cu lungimea nasului, iar lățimea ochiului este egală cu distanța dintre ochi. Sunt calcule amănunțite care ne duc, teoretic, la conceptul de perfecțiune anatomică.

Proporția de aur aplicată la intervențiile estetice

În medicina estetică, proporția de aur poate reprezenta reperul prin care se obține acea armonie a trăsăturilor, cât mai aproape de perfecțiune. Simetria este foarte importantă în chirurgia estetică și este posibil să te apropii de frumusețea perfectă folosind calculul raportului de aur atunci când apelăm la diverse tratamente, proceduri sau intervenții estetice.

Există o serie de criterii de care trebuie să ținem cont pentru atingerea proporției de aur. De exemplu, la femei, zona obrajilor trebuie să fie dincolo de linia maxilarului, în timp ce la bărbați, obrajii ar trebui să fie pe aceeași linie cu bărbia.

Nu putem fi toți perfecți

„Toate aceste proceduri trebuie însă gândite individual, în funcție de nevoile pacientului. Un tip de intervenție poate fi perfect echilibrată pentru trăsăturile unui pacient, însă total nepotrivită pentru proporțiile faciale ale altei persoane, astfel că rezultatul ar fi departe de a fi cel dorit în cel de-al doilea caz.

Trebuie să știm că nasul este considerat principalul punct de echilibru al feței. Toate celelalte structuri care alcătuiesc întreaga față ar trebui proiectate din centrul nasului”, spune medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Celebrităţi aproape de perfecţiune
Bella Hadid — 94.35; Beyoncé — 92.44%
proporţia de aur
Amber Heard — 91.85%; Ariana Grande — 91.81
Taylor Swift — 91.64%; Scarlett Johansson — 90.91%

Dr. Julian De Silva, un celebru medic esthetician londonez a decis să afle ce vedete se apropie cel mai mult de idealul grecesc. Cu ajutorul tehnicilor de cartografiere computerizată, el a analizat mai multe puncte faciale, cum ar fi forma feței, buzele, sprâncenele și alte caracteristici și a creat un top din care vă prezentăm primele 6 locuri.

Raluca Matei