Ecoturismul in Romania
Desi suntem zilnic bombardati cu oferte de tip „last minute”, „city break” sau cu reduceri semnificative la biletele de avion catre destinatii ce pana nu demult erau exotice, traim intr-o societate in care se schimba inclusiv turismul de la an la an. Astfel din ce in ce mai multe persoane aleg sa experimenteze calatoriile in natura si lumea simpla din exteriorul camerelor unui hotel de cinci stele.
Ca raspuns la aprecierea tot mai mare a experientelor naturale a aparut o noua etica de calatorie sub numele de ecoturism. Dupa cum spune si numele, ideea principala cu care orice calator ar trebui sa plece in bagaje este sa isi planifice o calatorie ecologica si responsabila in zonele naturale, cu scopul de a aprecia si de a se bucura de natura impletita cu traditiile locale.
Acelasi lucru ni-l spune si Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) care subliniaza ca ecoturismul are la baza cadrul naturii si se axeaza pe experienta directa si personala a turistilor in natura.
De asemenea exista si o lista de cateva principii care trebuiesc urmate in cazul in care sunteti pe cale sa optati pentru o calatorie in natura, departe de aglomeratia orasului.
Printre acestea trebuie mentionat ca se numara si contributia pozitiva la protejarea ariilor naturale. Aici sunt subliniate actiuni precum strangerea deseurilor lasate in urma de turisti, ajutorarea organizatiilor de conservare si implicarea activa in tot ce inseamna protectia mediului.
De asemenea, o excursie in natura poate contribui la durabilitatea dezvoltarii comunitatilor locale. Beneficiile acestora pot proveni din folosirea ghizilor locali, cumpararea bunurilor si serviciilor locale precum si folosirea facilitatilor.