Longevitate şi sănătate! Vezi care sunt cei trei aliaţi…
Toți ne dorim o viață lungă și sănătoasă, iar pentru longevitate ne putem ajuta de unele suplimente alimentare.
Experţii britanici în gerontologie au divulgat care sunt cele trei suplimente alimentare pentru a preveni problemele de sănătate legate de înaintarea în vârstă.
Unele dintre ele se recomandă a fi consumate pentru beneficiile pe care le-au descoperit unele studii științifice, iar altele pentru cei care constată cdeficiențe nutritive punctuale. Deși cel mai bine ar fi să obținem nutrienții din alimente decât din suplimente, uneori acestea din urmă sunt utile când analizele de sânge arată carențe.
„Iau ulei de pește pentru acizi grași pentru că nu-mi place peștele. A lua magneziu și vitamina D are sens pentru toată lumea în jurul vârstei mele. Acidul folic și B12 au sens pentru mine să le iau din cauza testului de sânge, iar ginkgo – ei bine, de ce nu?”, a declarat biogerontologul David Clancy, pentru Bussines Insider.
Ginkgo biloba
Ginkgo biloba este o plantă care a fost utilizată în medicina tradițională chineză și este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și potențialele beneficii pentru longevitate şi sănătatea creierului. Ginkgo biloba conține compuși antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism, poate îmbunătăți circulația sanguină, inclusiv în creier. Substanțele active din Ginkgo biloba ar putea avea un efect neuroprotectiv, contribuind la protejarea neuronilor împotriva stresului oxidativ și altor factori care pot contribui la declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea.
Ginkgo biloba are și proprietăți antiinflamatoare, ceea ce poate contribui la reducerea inflamației asociate cu procesul de îmbătrânire. Se sugerează că Ginkgo biloba ar putea influența nivelurile de neurotransmițători, substanțe chimice din creier responsabile de transmiterea semnalelor între celulele nervoase. Aceasta ar putea avea un impact asupra funcționării cognitive.
Vitamina B12
Vitamina B12, sau cobalamina, joacă un rol esențial în funcționarea normală a organismului uman și are multiple beneficii pentru sănătate, fiind crucială pentru diverse funcții biologice, inclusiv cele care pot avea un impact asupra calității vieții pe măsură ce îmbătrânim.
Vitamina B12 este esențială pentru sinteza normală a ADN-ului, materialul genetic al celulelor. O sinteză adecvată a ADN-ului este importantă pentru menținerea sănătății celulelor și pentru a preveni deteriorarea acestora. B12 este crucială pentru sănătatea sistemului nervos. Deficiența de B12 poate contribui la deteriorarea nervilor periferici și poate duce la simptome precum furnicături, slăbiciune și probleme de coordonare.
Vitamina B12 este necesară pentru formarea normală a globulelor roșii și previne anemia pernicioasă.
Este important de menționat că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, absorbția de B12 din alimente sau suplimente poate scădea. De aceea, adulții mai în vârstă sunt adesea sfătuiți să monitorizeze nivelurile de B12 și, dacă este necesar, să ia suplimente.
Magneziul
Înaintarea în vârstă este asociată cu o deficiență de magneziu, iar expertii spun că utilizează suplimentul în speranța că își vor spori longevitatea și pentru un somn mai bun. Studii din 2022 susțin că magneziul contribuie la reglarea somnului, iar cercetări din 2021 arată că un nivel optim de magneziu previne inflamațiile cronice și prelungesc viața.