Ce plante și ceaiuri sunt cele mai bune pentru afecțiunile de iarnă și de ce?
Iarna înseamnă revenirea vremii reci, a zilelor scurte, a oboselii și a răcelilor temporare. Este, de asemenea, o perioadă a meselor grele, greu de digerat. Iată un ghid pentru a alege o plantă pentru un ceai de plante digestiv sau relaxant, sau pentru unul care să vă calmeze afecțiunile de iarnă.
Multe ierburi și plante aromatice conțin substanțe active, cum ar fi mucilagii, taninuri, uleiuri esențiale, flavonoide și antioxidanți. Aceste ingrediente active au un efect pozitiv, terapeutic, asupra mucoaselor tractului respirator și susțin sistemul imunitar. Rezultatul? Vă simțiți rapid mai bine.
Puterea terapeutică a fructelor de soc
Fructele de soc conțin multe ingrediente active cu efect pozitiv asupra sănătății. Fructele de soc sunt antiseptice, sudorifice, diuretice și calmante. De asemenea, stimulează eliminarea mucusului prin tuse și susține imunitatea. Conținutul său ridicat de vitamina C este, de asemenea, foarte valoros.
Puterea terapeutică a florii de tei
Floarea de tei conține numeroase mucilagii și taninuri, cu efecte sudorifice, calmante, antipiretice, mucolitice și antiinflamatorii. Uleiurile esențiale din această plantă au proprietăți calmante și somnifere: vă liniștesc și vă ajută să dormiți mai bine.
Simptomele răcelii dumneavoastră merg mână în mână cu un tranzit intestinal accelerat? Petalele de flori de tei în ceaiul tău de plante va rezolva această problemă.
Puterea terapeutică a salviei
Salvia conține flavonoide și un polifenol, acidul rosmarinic, care au efecte antiinflamatorii și calmante asupra gâtului. Ea repară mucoasele din tractul respirator și are un efect ușor energizant. Nu sunteți un fan al gustului? Puteți folosi și o jumătate de gălbenele uscate sau mușețel adevărat uscat, care au același efect calmant și reparator asupra gâtului. Un amestec de salvie și mușețel funcționează, de asemenea, bine împotriva răgușelii.
Puterea terapeutică a eucaliptului
Eucaliptul este planta ideală pentru tratarea problemelor tractului respirator, de la dureri de gât la infecții sinusale. Eucaliptul are un efect antiinfecțios și dezinfectant asupra căilor respiratorii, diluând mucusul, ajutând la expectorație, calmând crampele și calmând tusea. Numai parfumul său eliberează deja nasurile înfundate.
Puterea terapeutică a lemnului dulce
Lemnul dulce este mucolitic și combate tusea rebelă (datorită saponinelor sale). Are un efect antimicrobian. Calmează tusea, calmează și relaxează căile respiratorii. Lemnul dulce are reputația de a ajuta celelalte ierburi și plante din amestec să acționeze în locurile potrivite din organism. De asemenea, conferă acestei infuzii o aromă deosebită.
Puterea terapeutică a mierii
Mierea luptă împotriva germenilor patogeni. Calmează tusea, durerile de gât și răcelile. Dacă alegeți mierea de cimbru, ceaiul dvs. de plante vă va proteja și împotriva bacteriilor.
Mierea de cimbru este ușor de preparat chiar de dvs. Tăiați câteva crenguțe de cimbru în bucăți mici, puneți-le într-un borcan, acoperiți-le cu miere de salcâm și lăsați-le la infuzat timp de trei săptămâni la temperatura camerei, în borcanul închis. Cerneți mierea și transferați-o într-un borcan curat. Această miere se păstrează foarte mult timp și are un gust divin.
Puterea terapeutică a cimbrului
Cimbrul este calmant și antiseptic. Diluează mucusul și calmează tusea. De asemenea, întărește organismul, deoarece conține mult fier și, în special, flavonoide (antioxidanți).
Puterea terapeutică a ghimbirului
Ghimbirul ameliorează simptome precum frisoane, slăbiciune, oboseală, amețeli și greață și reduce durerile musculare. De asemenea, este antiseptic și mucolitic. Este, de asemenea, un puternic antioxidant.
Puterea terapeutică a scorțișoarei
Scorțișoara își are locul în acest ceai de plante ca agent aromatizant, dar și datorită mucilagiilor pe care le conține, care înmoaie și cresc rezistența. De asemenea, are un efect ușor diuretic, eliminând microbii din vezica urinară.
Un remediu puternic și natural pentru răceală
Vă simțiți rău? Atunci preparați acest adevărat remediu:
luați 50 g de fructe de soc uscate, puneți-le într-o cratiță cu apă împreună cu o bucată de 1 cm de ghimbir și puțină scorțișoară pudră.
Aduceți la fierbere, lăsați să fiarbă timp de 10 minute, strecurați amestecul (cel mai bine este să nu mâncați semințele de soc) și beți băutura caldă, pe tot parcursul zilei.
Acest ceai are un efect preventiv și curativ, datorită conținutului ridicat de vitamina C și a proprietăților antibacteriene.
Răceli: să transpiri sau nu?
Se spune că, dacă ești răcit, trebuie să transpiri pentru a o elimina. Și este adevărat! Transpiri atunci când temperatura corpului tău crește. Microbii urăsc căldura, care îi distruge și îi omoară. Glandele tale sudoripare intră și ele în acțiune. Acestea depun un strat de umiditate pe piele, care se evaporă și te răcorește, scăzându-ți temperatura. De aceea trebuie să bei mult: celulele moarte ale pielii pot fi eliminate cu ușurință prin vezica urinară, iar pierderea de umiditate cauzată de transpirație poate fi compensată. Floarea de soc și floarea de tei, în special, ajută acest proces.
Radu Popa