LifestyleSanatate

4 sfaturi pentru a putea controla visele din timpul somnului

Ştiaţi că specialiştii în somnologie au demonstrat că ne putem controla visele din timpul somnului. Iar lucrurile nici măcar nu sunt atât de complicate?

Iată patru sfaturi oferite de Dr. Maranci, psihiatru și specialist în somn la Spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris. Procedeul se numeşte visarea lucidă şi este la îndemâna fiecăruia dintre noi, cu puţină răbdare şi un pic de practică.

1/ Scrieți-vă visele

Dr. Maranci: „Primul pas ar fi să țineți un jurnal de vise, adică să vă propuneți să vă notați visele în fiecare dimineață, ori de câte ori vă amintiți, și să notați cât mai multe detalii. Acest lucru va crește numărul de vise pe care le aveți, sau cel puțin numărul celor pe care vi le amintiți. Și va crește, de asemenea, numărul de vise lucide.”

2/ Faceți teste de realitate

„Al doilea sfat este să efectuați teste de realitate. Acesta este un test care îți permite să știi dacă ești adormit sau treaz. Evident, înainte de a-l face în vis, trebuie să îl faci în realitate. Așadar, ideea este ca la fiecare două ore, complet treaz, să te antrenezi să faci unul dintre aceste teste. Acest lucru îți va declanșa reflexul de a-l face în vis și te va ajuta să devii lucid.

De exemplu, poți să-ți aduci mâna în fața ochilor și să te uiți la ea. Şi atunci îţi vei putea spune. Mâna mea este normală, deci nu visez.

Pe de altă parte, dacă faci acest lucru în vis, vei bserva ceva ciudat: textura, numărul de degete, aspectul, culoarea și așa mai departe. Și asta îți va da un indiciu care îți va spune că visezi”.

3/ Trezirea la 4 dimineața

„O altă posibilitate este să vă induceți o stare de veghe în mijlocul somnului, deoarece visele lucide tind să apară în timpul somnului REM, care tinde să se producă la sfârșitul nopții. Așadar, ideea este să setați un ceas deșteptător în jurul orei 4 sau 5 dimineața. Treziţi-vă, foarte conştient amintiți-vă că urmează să vă dedicați realizării unui vis lucid. Întoarceți-vă la somn.

După o scurtă perioadă de timp, veți intra în somnul REM, moment în care veți fi mai în măsură să realizați această stare de luciditate odată ce v-ați trezit în timpul somnului”.

4/ Modificarea scenariului din vis

„Odată ce ați exersat visul lucid, ideea este să faceți un pas mai departe și să modificați scenariul după cum doriți. Pentru a realiza visul dorit, s-ar putea să trebuiască să faceți lucruri destul de complexe și oarecum metaforice.

Pot să vă dau exemplul unui pacient care dorea să viseze că zboară. Nu a putut să o facă. Iar unul dintre prietenii săi, de asemenea un visător lucid, i-a dat următorul sfat: „Trebuie să te pui în pielea a ceva care zboară. El a spus: „O să mă visez Superman, de exemplu, și apoi o să zbor”. Odată ajuns în visul său, s-a metamorfozat în Superman și tot nu a putut să zboare.

A vorbit cu prietenul său care i-a spus: „Ar trebui să îți schimbi strategia, încearcă să te faci Iron Man în schimb. Și iată-l, transformat în Iron Man, făcând celebrul gest ca în film, și iată-l, capabil să zboare. Semnificaţia acestui exemplu este cî trebuie să găsești cu adevărat unghiul de atac potrivit pentru a-ți realiza visul pe care ți-l dorești.”

Preluarea controlului asupra viselor tale înseamnă visare lucidă.

Dr. Maranci explică ce este un vis lucid: „Este un vis în care ești conștient că visezi. Când îi întrebăm pe oameni, aceștia tind să spună că sunt într-o dispoziție mai bună atunci când au avut un vis lucid, cu condiția să fi reușit să facă mai mult sau mai puțin ceea ce voiau să facă.

Deci, iată, totul este foarte ipotetic, dar oare nu cumva visele lucide au un rol în îmbunătățirea stării noastre de spirit? Este o întrebare pe care ne-o putem pune”.

Potrivit specialistului, visul lucid „este un fenomen care este atât frecvent, cât și puțin frecvent”. „Este destul de frecvent să ai unul cel puțin o dată în viață: între 50 și 80% dintre oameni, în funcție de studii.

Pe de altă parte, să îl faci toată săptămâna, de exemplu, este mult mai rar. Este vorba de doar 2% din populație.

https://www.brut.media/fr/health/4-conseils-pour-prendre-le-controle-de-ses-reves-23e6ce3f-39b4-469c-a1c2-4648acf20d21