Ecologia: atunci si acum

Impulsul de a economisi a fost resimtit deseori de oameni. Dar, revista „Good Housekeeping” a oferit cateva solutii ecologiste inca de la lansarea sa, in anul 1855. Iata cateva inovatii din trecut care pot fi adaptate cu succes si in secolul XXI:

1. Aprilie 1903

  • in trecut: Toate femeile trebuie sa posede cunostinte proprii despre sursele de aprovizionare pentru gospodarie. Nu sunt necesare deplasari zilnice la macelar sau la bacan, dar intalnirile cu comerciantii sunt folositoare pentru asigurarea unui standard de viata confortabil.
  • in prezent: Simpla introducere a propriului cod postal pe site-urile specializate va poate permite sa gasiti cei mai apropiati distribuitori de produse alimentare.

2. Aprilie 1943

  • in trecut: Produsele nu se pregatesc mai repede cand dau in clocot. Daca intrerupeti incalzirea la scurt timp dupa inceperea fierberii, veti folosi mai putin combustibil, iar alimentele nu se vor incalzi excesiv si nu se vor arde.
  • in prezent: Regula enuntata anterior pare valabila si in zilele noastre, in sensul ca dimensiunile vaselor de gatit trebuie adaptate la cea a arzatorului. De exemplu, o tigaie cu diametrul de 15 cm. asezata pe o plita electrica avand diametrul de 20 cm, va determina o pierdere de peste 40% din caldura produsa, iar alimentele vor necesita un timp mai indelungat pentru preparare.

3. Martie 1944

  • in trecut: Untura de pe degete sau cea din mancare poate dauna garniturii de cauciuc a usii frigiderului dvs. Spalati-o cu sapun si apa! Nu suprasolicitati congelatorul pentru a produce mai multe cuburi de gheata decat sunt necesare!
  • in prezent: In zilele noastre aveti sanse sporite ca frigiderul dvs. sa se opreasca dupa ce atinge temperatura programata. Mai importanta decat curatirea garniturii de cauciuc este stergerea prafului de pe bobinele aflate in partea de jos sau in cea din spate a frigiderului. Acumularea prafului poate duce la supraincalzirea motorului si la o functionare mai costisitoare a aparatului. Scoateti frigiderul din priza si folositi teava si peria aspiratorului sau o perie cu maner lung pentru a indeparta cu atentie praful.

4. Aprile 1970

  • in trecut: In timpul gatitului zilnic al mancarii pot rezulta grasimi, fum si mirosuri ce pot produce iritatii al ochilor sau ale nasului. Pentru indepartarea factorilor poluanti rezultati in urma prepararii hranei, sunt necesari, pe de o parte, adepti infocati ai unei curatenii perfecte a podelelor sau peretilor, iar, pe de alta, doua tipuri de hote: cu ventilator si fara.
  • in prezent: Tot hotele reprezinta solutia salvatoare, cu conditia ca acestea sa elimine aburul in exterior.

5. Iunie 1979

  • in trecut: Combinarea deplasarilor separate -la banca, la bacanie, la farmacie, la curatatorie – intr-o singura incursiune si parcurgerea traseului spre si de la destinatie alaturi de vecini, prieteni, cunoscuti.
  • in prezent: Un adevar valabil in zilele noastre: sunt necesare masuri pentru diminuarea cheltuielilor pentru carburati sau reducerea emisiilor de carbon.